Stari saziv za nove odluke

V. Z.
Stari saziv za nove odluke

Sarajevo - Blokada procesa formiranja vlasti u FBiH otvorila je pitanje da li stari saziv Doma naroda Parlamenta FBiH može da usvaja odluke od kojih zavisi funkcionisanje tog entiteta.

Prema stavu Delegacije Evropske unije i Ambasade SAD u BiH, te Kancelarije visokog predstavnika, imajući na umu da su opšti izbori održani i da su rezultati potvrđeni, Dom naroda FBiH u starom sazivu nema demokratski legitimitet za donošenje bilo kakvih odluka, a posebno onih u vezi sa važnim pitanjima poput donošenja budžeta.

- Pored pravnih pitanja koja proizlaze u vezi s takvim odlukama, donošenje budžeta od strane Doma naroda u starom sazivu predstavljalo bi takođe i opasan presedan koji bi se mogao zloupotrijebiti za dalje odlaganje uspostave vlasti u BiH, što je neprihvatljivo - zaključeno je u zajedničkom saopštenju. Ovo mišljenje ne dijeli potpredsjednik Doma naroda Parlamenta FBiH Jasenko Tufekčić, koji smatra da je stari saziv potpuno legalan i legitiman organ koji može učestvovati u donošenju odluka i u aktuelnom mandatu.

- To ću potkrijepiti činjenicom da mandat starog saziva Doma naroda ističe tek nakon konstituisanja novog saziva - naglasio Tufekčić.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Elvir Karajbić kaže da novi saziv Doma naroda može biti konstituisan tek nakon odluke Ustavnog suda BiH.

- Najbolji izlaz iz sve ove problematike bio bi da se konstituiše novi saziv, ali isključivo na osnovu ustavnog Uputstva Centralne izborne komisije BiH - naglasio je Karajbić, pozivajući Ustavni sud BiH da pod hitno i u najkraćem mogućem roku odluči po apelacijama podnesenim na Uputstvo CIK-a BiH o raspodjeli mandata u Domu naroda FBiH.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana