Стари сазив за нове одлуке

В. З.
Стари сазив за нове одлуке

Сарајево - Блокада процеса формирања власти у ФБиХ отворила је питање да ли стари сазив Дома народа Парламента ФБиХ може да усваја одлуке од којих зависи функционисање тог ентитета.

Према ставу Делегације Европске уније и Амбасаде САД у БиХ, те Канцеларије високог представника, имајући на уму да су општи избори одржани и да су резултати потврђени, Дом народа ФБиХ у старом сазиву нема демократски легитимитет за доношење било каквих одлука, а посебно оних у вези са важним питањима попут доношења буџета.

- Поред правних питања која произлазе у вези с таквим одлукама, доношење буџета од стране Дома народа у старом сазиву представљало би такође и опасан преседан који би се могао злоупотријебити за даље одлагање успоставе власти у БиХ, што је неприхватљиво - закључено је у заједничком саопштењу. Ово мишљење не дијели потпредсједник Дома народа Парламента ФБиХ Јасенко Туфекчић, који сматра да је стари сазив потпуно легалан и легитиман орган који може учествовати у доношењу одлука и у актуелном мандату.

- То ћу поткријепити чињеницом да мандат старог сазива Дома народа истиче тек након конституисања новог сазива - нагласио Туфекчић.

Предсједавајући Представничког дома Елвир Карајбић каже да нови сазив Дома народа може бити конституисан тек након одлуке Уставног суда БиХ.

- Најбољи излаз из све ове проблематике био би да се конституише нови сазив, али искључиво на основу уставног Упутства Централне изборне комисије БиХ - нагласио је Карајбић, позивајући Уставни суд БиХ да под хитно и у најкраћем могућем року одлучи по апелацијама поднесеним на Упутство ЦИК-а БиХ о расподјели мандата у Дому народа ФБиХ.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана