Станова у Бањалуци никад доста, потражња чак повећана

ATV
Станова у Бањалуци никад доста, потражња чак повећана

Бањалука - Мањи број уписаних студената ове године није смањио ни потражњу за становима, а ни цијене у Бањалуци. Да се тражи квадрат више потврђују и у Агенцији за некретнине. Због свега тога ни цијене нису пале. Па тако за мање од 300 марака није могуће наћи стан у центру Бањалуке.

“Овдје се слијевају сви студенти, ђаци и Бањалуци мањка стамбеног простора, поготово станова за студенте и ђаке. Већ је сада велики број студената и ђака који траже смјештај у Бањалуци”, каже Манојло Поповић из агенције “Сензор некретнине”.

Да је мало теже ове сезоне наћи стан кажу и у агенцији која се бави издавањем стана на дан. По њиховој евиденцији све је више станодаваца који се одлуче за опцију издавања “стан на дан” него за дугорочнију варијанту. Ту је ријеч углавном о луксузнијим становима, али признају да у тој области цијене јесу пале. Сада се крећу од 30 до 100 марака. 

“Све је више људи који улазе у издавање стана на дан, иако је и даље већи број оних који издају на мјесечном нивоу, већи је број тих станова, али сад има више од 300 станова по нашој евиденцији који се издају у Бањалуци као “стан на дан”. Људи улазе у тај бизнис зато што је он исплативији и може се више зарадити”, каже Александар Чичић који се бави издавањем по систему “Стан на дан”.

Да је тешко наћи повољан и прикладан стан свјесни су и студенти. Зато кажу да најчешће трошкове становања подијеле са цимерима. 

“Углавом људи траже цимере, лакше је када 200 марака подијелиш или мање, много је лакше.”

“Баш је скупо, и то обично неке рупе, неусловно, а наплаћују по 300 марака, само стан а плус режије...”, кажу студенти.

И оне студенте који се одлуче на живот у дому могло би да дочека поскупљење. Директор ове установе Зоран Бабић раније је изјавио да Управни одбор има времена да до новембра донесе коначну одлуку о томе да ли ће цијене расти с обзиром да би студенте требало да дочекају реновиране просторије у два павиљона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана