Stanković: Miloševićeve povrede nanesene vatrenim oružjem i tupim predmetom

Srna
Stanković: Miloševićeve povrede nanesene vatrenim oružjem i tupim predmetom

Sarajevo - Specijalista sudske medicine iz Beograda Zoran Stanković danas je u Sudu BiH, na suđenju komandantu takozvane Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću i pripadniku te vojske Sabahudinu Muhiću, rekao da su tokom obdukcije tijela Milutina Miloševića pronađene povrede tijela nanesene vatrenim oružjem i tupim predmetom.

U nastavku suđenja Oriću i Muhiću za zločine nad srpskim ratnim zarobljenicima na području Srebrenice, Stanković je rekao da je tokom parcijalne obdukcije pronađena rana u lijevom lopatičnom predjelu tijela nanesena projektilom kalibra 7,65 milimetara, odnosno pištoljskom municijom, a da je druga rana, koja je pronađena na glavi, uzrokovana tupim predmetom.


On je rekao da je obdukcija Miloševićevog tijela urađena parcijalno zbog nedostatka mekog tkiva na potkoljenicama i podlakticama, te nedostatka stopala, koje je istrulo jer je bio zakopan u pjeskovitom zemljištu.

"Smrt je sa velikom vjerovatnoćom nastupila nasilno iz ruskog vatrenog oružja", izjavio je Stanković.

Iznoseći svoj nalaz i mišljenje, ovaj svjedok Tužilaštva je naveo da je povreda na glavi tupim predmetom najvjerovatnije nastala za vrijeme života Miloševića, na šta ukazuje jača krvna pobojnost.

Prije iznošenja svog obdukcionog nalaza i mišljenja, koji je podnesen 22. marta 1993. godine, Institutu Vojno medicinske akademije u Beogradu, Stanković je rekao Sudu BiH da je izvršio obdukcije oko 6.000 leševa, među kojima su i obdukcije ubijenih vojnika u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, te stradalih u Mrkonjić Gradu, Nevesinju, Trebinju, Bileći, Brčkom, Banjaluci.

"Po povratku u Beograd nakon obdukcije stradalih u Kravici, dobio sam poziv jer je pronađena masovna grobnica u Sandićima. Kada smo došli, otkopali smo grobnicu koja je oko pet metara bila udaljena od rijeke i u njoj pronašli 14, 15 tijela. Među njima je bilo i tijelo Milutina Miloševića, koje je prepoznato jer je imao maskirnu policijsku uniformu", rekao je Stanković.

Ratni komandant takozvane Armije BiH u Srebrenici Naser Orić i pripadnik ove vojske Sabahudin Muhić terete se da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenika srpske nacionalnosti - Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

Naredno ročište zakazano je za 6. septembar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana