Станивуковић поново положио свечану заклетву

nezavisne.com
Станивуковић поново положио свечану заклетву

Бањалука – Драшко Станивуковић, посланик ПДП-а, управо је поново положио заклетву народног посланика након што га је на то позвао Игор Жунић, предсједник Комисије за избор и именовања.

 

Наиме, Жунић је рекао да је приликом свечаног полагања заклетве на конститутивној сједници Станивуковић гледао у свој телефон и није гласно изговарао ријечи заклетве, како је предвиђено Пословником о раду, те га је позвао да, ако осјећа да је то потребно, то уради поново.

Недељко Чубриловић, предсједник Народне скупштине, је рекао да је добио обавјештење од Клуба ПДП-а да је Станивуковић спреман да поново положи заклетву. Станивуковић је објаснио да је гледао у телефон јер је читао текст заклетве с телефона, али да је спреман поново прочитати текст заклетве.

Након тога су се посланици опозиције почели јављати за ријеч да су и они вољни поново положити заклетву јер „нису баш добро прочитали текст”, а Чубриловић је позвао посланике да не угрожавају дигнитет парламента.

Станивуковић је заклетву положио заједно са осталим посланицима који су преузели мандате, након што су се посланици који су постали министри одрекли својих мандата.

Подсјетимо јуче је Срђан Мазалица, посланик СНСД-а затражио од Комисије Народне скупштине РС за избор и именовање да Драшко Станивуковић, посланик ПДП-а поново полаже заклетву, јер је на сједници парламента, умјесто изговарања ријечи заклетве, слао поруке са мобилног телефона.

Станивуковић је за “Независне” казао да, “пошто је највећи проблем Републике Српске то што је користио телефон”, за то да се по хитном поступку ријеши тај проблем и да положи заклетву поново.

“Ако сматрају да ће бити боље, ја ћу је сваки дан полагати, али имам један услов, а то је да док полажем заклетву поред мене буде застава РС”, рекао је Станивуковић.

У Пословнику је наведено да давање свечане заклетве подразумијева читање наглас утврђеног текста и потписивање текста заклетве.

На видео-снимку са конститутивне сједнице Народне скупштине види се да Станивуковић није прочитао текст заклетве, што је обавеза сваког посланика, него је слао поруке са свог мобилног телефона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана