Stanić sam sebi dao, pa oprostio kredit

Dragana Keleč
Stanić sam sebi dao, pa oprostio kredit

Banjaluka - Bivši ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Slobodan Stanić dobio je kredit od 10.000 maraka od Doma zdravlja Novi Grad u vrijeme dok je bio na čelu te ustanove, a ubrzo je i oslobođen obaveze da zajam mora vraćati.

Upravni odbor Doma zdravlja, sa Miroslavom Janjićem na čelu, donio je 15. juna 2001. godine odluku kojom je zdravstvena ustanova dodijelila po 10.000 maraka kredita Staniću i za još dvoje ljekara - Slavicu Vojnović i Irenu Štrbac za rješavanje stambenog pitanja. Svi su imali obavezu da te kredite otplaćuju u periodu od deset godina, uz kamatu od dva odsto. Nekadašnji prvi čovjek zdravstva Srpske, prema dokumentima koja su u posjedu "Glasa Srpske", trebalo je da otplaćuje kredit od plate, a za realizaciju otplate zadužen je bio direktor Doma zdravlja, odnosno Stanić. Iste odluke donesene su i u slučaju ostala dva kredita.

Upravni odbor Doma zdravlja dobio je, međutim, 26. decembra 2002. godine novu odluku kojom su Stanić i dvije doktorke oslobođene obaveze vraćanja stambenog kredita. I ovaj put za realizaciju te odluke bio je zadužen Stanić.

Obje odluke "aminovao" je svojim potpisom tadašnji predsjednik Upravnog odbora Doma zdravlja Novi Grad Miroslav Janjić, koji se danas nalazi na poziciji direktora "Aerodroma RS". Janjić je "Glasu Srpske" rekao da se ničega ne sjeća.

- Davno je to bilo. Ne znam po kom osnovu je Dom zdravlja dodijelio svom direktoru i ljekarima stambeni kredit, a zatim odlučio i da taj kredit ne treba da vraćaju. Ne mogu da se sjetim zaista. Sasvim je izvjesno da su te odluke o dodjeli stambenih kredita bile na prijedlog menadžmenta Doma zdravlja, jer je bilo problema sa kadrovima koje smo trebali da zadržimo - kazao je Janjić.

Ne sporeći da je dobio stambeni kredit i da ga nije vratio,

Stanić je kazao da se Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS ponaša kao likvidacioni upravnik zdravstvenog sistema, umjesto da se bavi popravljanjem stanja u zdravstvu.

- U dva nedavna obraćanja javnosti u ime SDS-a iznio sam potpunu istinu o podacima u zdravstvu i umjesto da me demantuju, oni pokušavaju da me diskredituju vraćajući se 14 godina unazad i vadeći iz konteksta nešto o čemu je nadležno tužilaštvo već dalo svoje mišljenje kroz naredbu o nesprovođenju istrage - istakao je Stanić, pokazujući odluku Okružnog tužilaštva u Banjaluci.

Dok u javnost isplivavaju bespovratni krediti koje su nekada domovi zdravlja dodjeljivali svojim rukovodiocima i zaposlenima, većinu zdravstvenih ustanova pritišću ogromni dugovi. Jedna od njih je i Dom zdravlja Novi Grad, koji se trenutno nalazi na listi dužnika Poreske uprave RS, sa neizmirenim obavezama od 1,25 miliona maraka.

Femić: Krediti se moraju vraćati

Predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine RS Miodrag Femić kaže da su zdravstvene ustanove nekada ljekarima dodjeljivale stambene kredite da bi ih obavezale da rade kod njih, ali pod uslovom da zajmovi budu vraćeni.

- Kako i zbog čega su Slobodan Stanić i ljekari u Domu zdravlja Novi Grad oslobođeni otplaćivanja kredita mora da zna tadašnji Upravni odbor te ustanove - istakao je Femić, koji se nasmijao na konstataciju da se tadašnji predsjednik Upravnog odbora Doma zdravlja Novi Grad ne sjeća pod kojim su uslovima oslobođeni plaćanja tog kredita.

 

Biografija Slobodana Stanića

- Od 1989. do 2006. godine radio u Domu zdravlja u Novom Gradu kao ljekar specijalista, a kao direktor te ustanove od 2000. do 2005. godine

- Od 2006. do 2008. godine bio rukovodilac filijale Fonda zdravstvenog osiguranja RS u Prijedoru, a od 2008. do 2009. godine koordinator za primarnu zdravstvenu zaštitu

- Od 2009. godine do početka 2013. obavljao je dužnost direktora Instituta za javno zdravstvo RS

- Za ministra zdravlja i socijalne zaštite imenovan je u martu 2013. godine, ali ga je već u septembru iste godine Vlada RS smijenila zbog individualne odluke da će Vlada izmiriti 36 miliona KM dugova zdravstvenih ustanova

- Iz ministarske fotelje vratio se na čelo Instituta za javno zdravstvo RS, odakle ga je Vlada ponovo smijenila u decembru prošle godine

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana