Стан на дан пуни само касу власника

nezavisne.com
Стан на дан пуни само касу власника

Бањалука - Пред зимске празнике издавање "стана на дан" је у експанзији у РС, а како ова област још није регулисана због неусклађености Закона о туризму и Закона о доприносима, многи у овоме виде брзу зараду.

На тај начин власници избјегавају плаћање пореза и боравишне таксе те постају нелојална конкуренција легалним предузетницима, због чега су они реаговали.

"Нелегани апартмани нису обавезни да издају фискалне рачуне, гости сами иду у полицију да пријаве боравак, што доказује да нико од тих власника не плаћа боравишну таксу. Поред ПДВ-а, гостима наплаћују и боравишну таксу, а категоризацију на сајтовима власници одређују самовољно", истиче се у допису власника легалних апартмана, који наводе да су се на више адреса надлежних обраћали овим поводом, али нису добили одговоре да је закон исти за све.

Остоја Барашин, директор Туристичке организације града Бањалука, истиче да подзаконска акта нису завршена.

"Још Закон о доприносима не препознаје ту категорију људи да их категорише као предузетнике, предузетници имају обавезу да плаћају доприносе, што Закон о туризму није дефинисао, тако да је дошло до неусклађености та два закона и сад је покренута иницијатива да се измјеном ускладе ова два закона да бисмо могли регуларно да послујемо", истиче Барашин.

Истиче да је у Бањалуци минимално 900 нелегалних кревета који се издају као "стан на дан", док је 1.990 регистрованих.

Марко Радић, директор Туристичке организације Требиње, рекао је за "Независне" да имају проблем са сивом зоном смјештаја те да имају легалних 1.500 лежајева што се тиче хотела, мотела и преноћишта, док је нелегалних између 900 и 1.000.

"Скоро да су се изједначили они који су легани и они који су у сивој зони. Најбоље рјешење би била туристичка инспекција, коју немамо у РС нити у БиХ, за шта смо у Инспекторату РС и покренули иницијативу", рекао је Радић и додао да расте број регистрованих, али и нерегистрованих ноћења.

Приликом контрола оваквих станова инспекцији су се поједини правдали да у њима бораве блиски сродници, а у мањем броју су признали да изнајмљују смјештај, али да нису информисани о условима за обављање те дјелатности.

"У случајевима гдје је утврђено обављање дјелатности физичким лицима изрицане су новачне казне", кажу у Инспекторату РС.

Напоменули су да је новим Законом о угоститељству прописано да поједине угоститељске услуге може пружати и физичко лице које није регистровано као предузетник.

Законом је предвиђено да ће у року од годину дана бити донесено низ подзаконских аката који ће прецизније дефинисати појединачна питања.

Приход од издавања у закуп или подзакуп покретне и непокретне имовине има карактер дохотка од капитала. Из Пореске управе РС кажу да се на остварени доходак плаћа порез по стопи од 10 одсто, а основица за опорезивање је доходак остварен давањем у закуп који се добија када се од укупног прихода одбију нормирани трошкови у висини од 20 одсто од тог прихода.

"У првих девет мјесеци 2017. наплаћено је 6,75 милиона КМ пореза на доходак од капитала", кажу из Пореске управе РС те истичу да они не воде посебне евиденције власника који станове издају на дан или дужи период.

Додају да је уочен растући тренд издавања станова на дан, а и ова област би требало да се из сиве зоне уведе у легалне токове.

Један од власника "стана на дан" каже да живи у породичној кући, а од прихода остварених издавањем стана туристима успијева солидно да заради.

Цјеновник за "стан на дан" (једно преноћиште)

  • 40-80 КМ - Бањалука
  • 50 КМ - Бијељина
  • 50 КМ - Добој
  • 30 КМ – Приједор

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана