Stalni boravak u BiH ima 1.851 stranih državljana

Agencije
Stalni boravak u BiH ima 1.851 stranih državljana

Sarajevo - Odobreni stalni boravak u Bosni i Hercegovini trenutno ima 1.851 strani državljanin, a privremeno njih 9.445, ozvaničila je danas u Sarajevu portparol Službe za poslove sa strancima pri Ministarstvu bezbjednosti BiH Sanja Škuletić Malagić.

Najviše privremenih boravaka odobreno je državljanima Republike Srbije, 2.110.

Povodom Međunarodnog dana migranata, Malagić je navela da je najčešći osnov za odobrenje privremenog boravka na osnovu braka s državljaninom BiH, u okviru čega je odobreno 2.579 zahtijeva.

Sljede, precizirala je Škuletić Malagić, dozvole za boravak na osnovu izdate radne dozvole, rada bez radne dozvole, spajanja porodice, školovanja, vlasništva nad nepokretnom imovinom, vanbračne zajednice, liječenja.

Poslije državljana Srbije najviše privremenih boravaka odobreno je državljanima Turske, Kine, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Austrije, Nemačke, Italije, Rusije, Slovenije, Ukrajine, Sirije i Velike Britanije. 

Prema riječima Škuletić Malagić, stalni boravak ima najviše državljana  Hrvatske i to 378, zatim Crne Gore, Makedonije, Kine, Turske, Nemačke, Rusije, Austrije, Ukrajine, Srbije (29), Sjedinjenih Američkih Država i Slovenije.

Od ukupnog broja podnetih zahtijeva za odobrenje privremenog boravka u BiH najveći broj se odnosi na zahtijeve na osnovu rada, braka i školovanja.

"Uvažavajući prakse imigracionih službi zemalja članica Evropske unije, Služba pridaje veliku važnost prevenciji ilegalnih migracija, što rezultira sprječavanjem ilegalnih migracija", zaključila je Škuletić Malagić.

Ministarstvo bezbjednosti BiH od svog uspostavljanja radi i na razvijanju migracijske politike, koja se s jedne strane uspješno bori protiv nezakonitih migracija, dok s druge migrantima koji zakonito borave u BiH omogućava prava u skladu s međunarodnim i standardima Unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana