Шта се налази у документу који је Изетбеговић доставио Додику и Човићу?

ATV
Шта се налази у документу који је Изетбеговић доставио Додику и Човићу?

Бакир Изетбеговић доставио је Милораду Додику и Драгану Човићу приједлог принципа будућег дјеловања власти на нивоу заједничких институција, сазнаје АТВ из извора блиских ХДЗ-у. О његовом садржају, данас, сви су ћутали.

Министарство спољне трговине и економских односа, Министарство комуникација и транспорта, Министарство цивилних послова, или Министарство правде БиХ, као сазнајемо, могли би да припадну странкама из Републике Српске, док Министарство финансија, дефинитивно, одлази Бошњацима.

Осим позиције предсједавајућег Савјета министара, намијењене Зорану Тегелтији, Срби ће добити још три ресора, а по три би требало да припадну и бошњачким и хрватским представницима. СНСД-ов Сташа Кошарац за АТВ поручује да ће приједлог принципа анализирати,а након тога сачинити заједничку изјаву. Не ради се, каже Кошарац, о коалицији, него о базичном политичком договору. 

“Наравно, имамо неке врсте наших политичких интереса. О томе се разговарало врло кратко. Очекујемо да ћемо у другом дијелу разговора када се дефинише прије свега садржај и изврши анализа изјаве, да ће се онда о томе разговарати”, казао је Сташа Кошарац, члан Предсједништва СНСД-а.

Спекулише се и да би Бошњаци радо задржали цивилне послове, и Адила Османовића на министарској позицији. Османовић се није јављао на позиве. Хрвати би вољели да се виде у Министарству иностраних послова, а прича се да је за ту позицију заинтересован лидер ХДЗ-а Драган Човић. Ни у ХДЗ-у нису баш најпричљивији када је у питању подјела ресора. У СДА не потврђују да је документ послат, али кажу да ће нови састанак бити одржан ускоро. 

“Папир се усаглашава, састанак ће бити одржан послије повратка са службеног пута који имају чланови Предсједништва БиХ”, рекао је Денис Звиздић, потпредсједник СДА.

У скупштинским круговима провлачи се и име Милорада Којића, директора Републичког центра за истраживање рата као потенцијалног кандидата за министра правде БиХ. Којић за АТВ каже да за сада о томе ни са ким није разговарао.

Ако би СДС одлучила да прихвати позив за учешће у власти на нивоу заједничких институција, спекулише се и да би позицију министра спољне трговине и економских односа БиХ могао да задржи Мирко Шаровић, који се, такође, није јављао на позиве.

Свој дио колача би и СНСД-ови коалициони партнери. Незванично, Уједињена Српска очекује мјесто замјеника министра у неком од ресора, а сличном се нада и ДЕМОС Недељка Чубриловића. 

Савјет министара би требало да буде формиран до краја марта. Сутра ће и ДФ Жељка Комшића одржати сједницу предсједништва, на којој би та странка требало да се изјасни хоће ли у власт са СДА или ће бити дио опозиције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана