Šta se krije iza vijesti o Arapima koji kupuju zemljište u Hercegovini?

RTRS
Šta se krije iza vijesti o Arapima koji kupuju zemljište u Hercegovini?

Najprije u mostarskim, a zatim i u ostalim bosanskohercegovačkim medijima , pojavila se informacija da Arapi kupuju zemlju u Hercegovini.

Interesovanje, za sada anonimnih kupaca iz Saudijske Arabije, izazvalo je različite reakcije u javnosti. Dok neki u Hercegovini tvrde da je riječ o neprovjerenim informacijama, jer nema konkretnih podataka o navodnim kupcima iz Arabije, drugi negoduju, a treći kažu – neka se investira , pa bilo ko da je u pitanju, piše portal RTRS-a.

Sve je počelo nakon što je u jednim mostarskim dnevnim novinama objavljen oglas u kojem kupac traži 500 dunuma zemljišta za uzgoj organske hrane.

“Procurila” je inforamcija da iza oglasa stoji agencija za nekretnine iz Sarajeva, koja zastupa, za sada anonimne kupce iz Saudijske Arabije. Pozivom na broj iz oglasa i sami smo se u to uvjerili.

Saznali smo da se traže parcele minimalno 50 -100 dunuma u komadu , a kupac bi platio jednu marku po kvadratnom metru.

Da li će zaista na jednoj od ovakvih parcela Arapi uzgajati organsko voće i povrće, o tome nema dovoljno provjerenih podataka. Ipak i sama informacija da ta mogućnost postoji izazvala je podijeljena mišljenja u javnosti.

Jurica Gudelj, glavni urednik jednog od najpopularnijih mostarskih portala smatra da su Arapi trenutno zanimljiv medijski proizvod i da se otud diže sva prašina. Čim se pomene da su u blizini neki Arapi , odmah se uzbune duhovi- kaže Gudelj .

- Negativno se nekako vezuju, evo vidjeli smo i ovo u Zvorniku. Mišljenja sam da se ne bismo trebali plašiti Arapa, nego obraćati pažnju na naše susjede, rekao je Jurica Gudelj, glavni urednik portala Dnevnik.ba.

Građani Mostara, kao i u većini stvari, i u ovom slučaju -podijeljeni.

Da li će se trend koji je uveliko posljednjih godina zvladao u okolini Sarajeva, gdje su Arapi kupili stotine hektara zemljišta i nikla cijela naselja sa desetinama kuća, preslikati i na južnije krajeve?

Sigurno je da neiskorištenog zemljišta u Hercegovini ima na pretek i da je potpuno otvoren put anonimnim kupcima, u ovom slučaju Arapima, da postanu njeni vlasnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana