Šta je BiH donijela posjeta turskog predsjednika Erdogana?

RTRS
Šta je BiH donijela posjeta turskog predsjednika Erdogana?

Nakon skupa pristalica turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana u Sarajevu, analitičari oštro kritikuju i Erdoganov i govor Bakira Izetbegovića.

Za Izetbegovića kažu da Bosnu i Hercegovinu vraća u srednji vijek. Uvjereni su i da će Evropska unija politički snažno odgovoriti na provokacije turskog predsjednika.

“Drago mi je danas vidjeti izmješane zastave Turske i Bosne i Hercegovine. Dugo smo mi zajedno. I dobro smo živjeli zajedno. I dobro smo se borili zajedno. Zadnji put su Bošnjaci branili Tursku kao svoju domovinu”, kaže Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA.

Ove Izetbegovićeve izjave nedopustivim je ocijenio profesor sarajevskog Filozofskog fakulteta Enver Kazaz.

Smatra da je Izetbegović potpuno izgubio kompas i da je svoju politiku poslao u srednji vijek. Pita se da li je Izetbegović govorio u svojstvu političara ili vjerskog vođe.

Da skup, na kojem je Erdogan rekao da Turci Bosnu nikad nisu smatrali drugim prostorom, šteti Bosni i Hercegovini, izjavio je za N1 televiziju istoričar Husnija Kamberović iz Sarajeva.

“Mislim da je to još jedan loš signal koji smo odaslali Evropi iz Sarajeva. Uprkos tome, ne mislim da će Evropa direktno reagovati u smislu uvođenja nekih sankcija. Mislim da je suština u tome što je Erdogan došao na predizborni skup u Sarajevo, a taj skup je bio zabranjen u drugim dijelovima Evrope”, kaže Kamberović.

Da Evropska unija neće blagonaklono gledati na poruke Erdogana i Izetbegovića smatra i profesor Fakulteta političkih nauka iz Beograda Dragan Đukanović. Govori o prisnim vezama Bošnjaka i Turaka, uvjeren je, ne doprinose izgradnji evropske Bosne i Hercegovine.

Neven Cvetićanin sa beogradskog Instituta društvenih nauka ocjenjuje da je Erdogan postigao cilj projektovan pred put u Sarajevo. Tursku je, kaže, predstavio kao državu znatnog uticaja na Balkanu i istovremeno ojačao svoj pokret nasuprot najvećem konkurentu.

“Drugi cilj mu je bio da, na neki način, Bošnjake u Bosni preusmjeri ka svojoj politici i udalji od struje Gulena, poznatog imama”, smatra Cvetićanin.

Hrvatski istoričar Ivo Lucić kaže da je Erdogan poslao jasnu poruku da Sarajevo smatra centrom dijaspore u Evropi i da to nije iznenađenje, jer Turska ne skriva svoje interese.

I zapadnoevropski mediji opširno izvještavaju o skupu 15.000 Ergoganovih pristalica u Zetri.

Njihovi komentatori ističu da je okupljanje organizovano u Sarajevu jer su ga zabranile Njemačka, Austrija i Holandija.

Posebno je naglašena Izetbegovićeva izjava da Erdogana mnogi na Zapadu ne vole jer je snažan muslimanski vođa kakvog dugo nije bilo.

Čak ni u ovom slučaju Srbi nisu pošteđeni negativnih komentara. Tako Rojters navodi da su ministri BiH potpisali sporazum o izgradnji autoputa Sarajevo-Beograd, uz napomenu, da su Srbi odgovorni što taj posao nije ranije zaključen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana