Српску имовину чувају експерти

Свјетлана Шурлан
Српску имовину чувају експерти

Бањалука - Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИП) отвориће канцеларије у Бијељини, Зворнику, Невесињу, Источном Новом Сарајеву и Мркоњић Граду у којима ће избјегли и расељени моћи да добију стручну помоћ у поступцима које воде у вези са имовином у ФБиХ.

- Управа ће обезбиједити и додатну канцеларију у Бањалуци као мјесто координације рада поменутих канцеларија. Биће обезбијеђена сва логистика и стручна помоћ у вези са имовинско-правним и геодетским пословима, те ангажовани правници којима ће се обраћати лица која имају интересе у поступцима који се тренутно воде у ФБиХ - истакла је директорица Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове Босиљка Предраговић.

Институције РС предузимају мјере да би помогле избјеглим и расељеним са територије ФБиХ у заштити власничких права над имовином у том ентитету док Уставни суд БиХ не одлучи о апелацији за оцјену уставности Закона о земљишним књигама ФБиХ. У ФБиХ је у току усаглашавање катастарских и власничких података у земљишно-књижним евиденцијама, а због нетранспарентног процеса, који је омогућио управо спорни закон, без имовине у ФБиХ могу да остану многобројни избјегли и расељени Срби. Из Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове не шаљу обавјештења о пројекту на кућне адресе власника имовине. Обавјештење о регистрацији која треба да буде обављена у року од 60 дана бива објављено на сајту надлежног суда, због чега многи и не знају да морају доставити податке. Клуб посланика СНСД-а у Народној скупштини РС поднио је зато апелацију Уставном суду БиХ за оцјену уставности овог закона и приједлог да привремено буде заустављена његова примјена до доношења одлуке.

Предраговићева подсјећа на случај из 2011. године када је тадашњи предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић поднио апелацију у вези са Законом о премјеру и катастру РС тражећи од Уставног суда да забрани његову примјену док не одлучи да ли је у складу са Уставом.

- Изетбеговић је тада управо као аргумент навео нетранспарентан начин позивања странака. Уставни суд БиХ је привремено забранио примјену закона, а Народна скупштина РС је ставила спорне одредбе ван снаге. Сада очекујемо да ће Уставни суд БиХ, цијенећи да су исти разлози као и 2011. године, уважити и иницијативу посланика СНСД-а и привремено забранити примјену закона у ФБиХ, јер ће у супротном штетне посљедице бити огромне - истакла је Предраговићева.

С њом је сагласан и посланик СНСД-а у Народној скупштини РС Бојан Видић наводећи да би Уставни суд, уколико жели да буде досљедан, требало да поступи као и у случају Изетбеговићеве апелације.

- Три су начина на које избјегли и расељени из ФБиХ могу да претрпе штету приликом уписивања некретнина у евиденцију. Врло често у грунтовници нису спровођене промјене и потомци су користили некретнине предака без оставинских расправа и вршења преписа. Други случај је да након куповине није извршен пренос национализованог земљишта у приватни посјед. Трећи случај је да је купљена непокретност, а није спроведен купопродајни уговор. Попис имовине се врши на основу података из грунтовнице. Излагање података обавља се 30 дана и људи нису у прилици да дају примједбе. Грунтовница врши упис на основу неажурних података којима само она располаже и настаје проблем - истакао је Видић и додао да је узрок свему то што избјегли и расељени нису присутни приликом прављења пописа имовине.

Судски поступак

Бојан Видић наглашава да институције у ФБиХ упућују власнике непокретности да у року од годину могу да покрену судски поступак због утврђеног стања.

- Поставља се питање како ће и то ти људи знати ако је то било само на огласној табли и од када тече рок од годину. Судски поступак производи трошкове и доводи до отежаног доказивања власништва, а врло често и до губитка имовине у ФБиХ - појаснио је Видић и додао да тиме нису погођени само протјерани Срби већ и избјегли Бошњаци и Хрвати.

Босиљка Предраговић каже да судски поступак траје годинама и да је за то вријеме немогуће располагање имовином.

Канцеларије за помоћ избјеглим и расељеним из ФБиХ

- Бијељина

- Зворник

- Невесиње

- Источно Ново Сарајево

- Мркоњић Град

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана