Srpskoj jeftiniji gas i nove investicije

Vedrana Kulaga
Srpskoj jeftiniji gas i nove investicije

Moskva - Predsjednik i premijer Republike Srpske Milorad Dodik i Željka Cvijanović potpisali su u ponedjeljak u Moskvi sa predstavnicima ruske kompanije "Gasprom", sporazum o direktnoj isporuci gasa Srpskoj bez posredovanja preduzeća "BH gas" iz Sarajeva, a ovaj energent biće isporučivan po znatno povoljnijim cijenama.

Sporazum je potpisan sa predsjednikom Upravnog odbora "Gasproma" Aleksejom Milerom i njegovim zamjenikom Aleksandrom Medvedevim.

Zvaničnici RS potpisali su u ponedjeljak sa ruskom kompanijom "Zarubežnjeft" memorandum o saradnji, koji predviđa nove investicije u naftnu industriju Srpske i gasifikaciju Rafinerije nafte u Brodu.

- Imali smo sastanke u "Zarubežnjeftu" i "Gaspromu" poslije kojih je još jače naše uvjerenje da projekti, koje zajednički rade ove kompanije u Srpskoj, biti snažno nastavljeni i da neće biti zastoja bilo koje vrste, bez obzira na aktuelnu situaciju i globalne probleme u odnosima Rusije i znatnog dijela među

narodne zajednice - rekao je Dodik.Isporuka gasa

On je za "Glas Srpske" istakao da je veoma zadovoljan potpisivanjem sporazuma o direktnoj isporuci gasa Srpskoj, koja bi trebalo da ide preko zajedničkog preduzeća RS i Rusije "Gas Res", koje je zaduženo za izgradnju kraka gasovoda "Južni tok" kroz Srpsku. Ocijenio je da je ruska strana pokazala razumijevanje i da je prvi put iskorišćena mogućnost direktne isporuke gasa, koja je predviđena Dejtonskim sporazumom.

- Na to imamo pravo prema Dejtonskom sporazumu. Ustav BiH predviđa da će biti potrebna određena parlamentarna podrška za takav sporazum. Zahvalni smo ruskoj vladi i Ruskoj Federaciji što je prihvatila da se koristi taj mehanizam, koji je potpuno legalan i legitiman - rekao je Dodik.

Naglasio je da će RS, nakon parafiranja sporazuma, tražiti da Parlament BiH da podršku i saglasnost na taj dokument.

- Ako do toga ne dođe, Srpska će redefinisati svoj stav prema institucijama na nivou BiH. Apsolutno ćemo biti u poziciji da svoju podršku prema radu institucija i Parlamenta BiH snažno redefinišemo i dovedemo u funkciju brže prolaznosti za inicijative koje dolaze iz RS - rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je naglasio da RS ne može da trpi da njeni značajni projekti zavise od cinizma koji postoji u Sarajevu.

- Hoćemo da se realizacija dogovorenih projekata odvija brzo, jer ako ne bude tako, onda se pitamo za šta će nam taj Parlament i takve strukture - rekao je Dodik.

Na sastanku je istaknuto da će zahvaljujući ovom sporazumu gas biti jeftiniji i da će doći brže do kupaca u Istočnom Sarajevu, Zvorniku i Bijeljini, a nestaće problemi u vezi sa nabavkom, što će mnogo značiti za Fabriku glinice "Birač" i "Aluminu" iz Zvornika.

Neizbježna tema na sastanku sa predstavnicima "Gasproma" bila je izgradnja kraka gasovoda "Južni tok" kroz Srpsku i zastoji u Savjetu ministara BiH zbog koji je usporena realizacija tog velikog projekta, koji obezbjeđuje sigurnost i stabilnost u svakom pogledu.

Predstavnici "Gasproma" su kazali da ne odustaju od izgradnje kraka "Južnog toka" kroz RS, a tokom sastanka je dogovoreno potpisivanje sporazuma između vlada RS i Ruske Federacije u roku od 60 dana. Taj sporazum će ići na verifikaciju kada bude formiran novi sastav Parlamenta BiH.

Dodik je rekao da izgradnja kraka gasovoda u RS ni na koji način ne utiče na interese FBiH niti stvara nove obaveze za BiH u cjelini.

- To je projekat koji Srpska razvija sa ruskim partnerima i Ruskom Federacijom i nastavićemo da to i dalje stavljamo u vrh prioriteta na svim mjestima, uključujući i Parlament BiH - rekao je Dodik, koji je potvrdio da će projekat morati sačekati vjerovatno novu garnituru vlasti.

Naftni sektor

Dodik je kazao da je tokom sastanka sa generalnim direktorom kompanije "Zarubežnjeft" Sergejem Kudrašovim potvrđeno da će projekti koje zajednički rade biti nastavljeni. On je istakao da je u "Zarubežnjeftu", koji je vlasnik naftne industrije RS, delegacija Srpske upoznata sa snažnim opredjeljenjem da bude osposobljena proizvodnja u Rafineriji nafte u Brodu i Rafineriji ulja u Modriči, koja odgovara potrebama tržišta, bez obzira na ranije spekulacije.

- U "Zarubežnjeftu" su kazali da nemaju namjeru da odustaju od projekata, nego čak žele modernizovati Rafineriju nafte tako što će energetsku potrošnju prebaciti na gas - istakao je Dodik i dodao da postoji opredjeljenje da se nastavi dalje razvijati i modernizovati mreža benzinskih pumpi, uključujući i izgradnju novih na autoputu Banjaluka - Gradiška.

Dodik i Cvijanovićeva nastavljaju posjetu Rusiji, a u utorak bi trebalo da razgovaraju sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Taj sastanak je, prema Dodikovim riječima, važan za realizaciju već dogovorene ruske finansijske pomoći Srpskoj.

Dejton

Milorad Dodik ranije je ocijenio da se Rusija na svom političkom planu, što se tiče RS, pokazala korisnom i objektivnom te da je njihova zaštita međunarodne pozicije Srpske i Dejtonskog sporazuma bila od velikog značaja.

Naglasio je da je ponosan što su odnosi Rusije i Srpske partnerski i dodao da će RS nastaviti da razgovara sa ruskim prijateljima i dodatno ojačava to partnerstvo u budućnosti.

- Mislim da ćemo to finalizirati i vratiti se sa uspjehom u RS - zaključio je Dodik.

.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana