Српско државно јединство циљ и кључ опстанка

Ведрана Кулага
Српско државно јединство циљ и кључ опстанка

Бањалука - Српска национална идеја овог вијека је да оствари државно јединство Републике Српске и Србије, а страдања која је српски народ доживио у логорима смрти у Другом свјетском рату треба да буду проглашена геноцидом.

Истакао је јуче предсједник РС Милорад Додик на седмој Међународној конференцији о Јасеновцу која је одржана у Бањалуци. Додик је, отварајући конференцију у организацији Удружења Јасеновац - Доња Градина и Међународне комисија за утврђивање истине о Јасеновцу, рекао да она треба дати одговоре на чињенице из времена које посматра и да на неки начин перципира и будућност.

- Ми морамо афирмисати српску националну државну идеју као идеју будућности, морамо истрајати на томе и оваква мјеста и јесу за то. Не смијемо оклијевати да кажемо да је једна од ствари коју морамо остварити државно јединство Српске и Србије. То је српска национална идеја овог вијека, не ове или сљедеће године. Не плашим се да то кажем. Волио бих да се то оствари, можда неће у мом животу, али вјерујем да хоће у неком каснијем периоду - нагласио је Додик.

Српско национално уједињење, додао је предсједник РС, не смије бити табу тема барем код Срба јер имају историјско право на то.

- Јасеновац и страдање Срба треба да буду постављени на међународним мјестима и да доведу до тога да страдање за које је одговорна Независна држава Хрватска, чији је то био организовани државни циљ, буде проглашено геноцидом над српским народом тог времена. То није застарило, нити таква врста злочина може да застари. Морамо истрајати на том захтјеву да страдање и убијање Срба у Јасеновцу буде окарактерисано као геноцид. Није довољно да ми то сами себи говоримо. Осим утврђивања чињеница за систем логора Јасеновац, треба ући и у позадину, односно припрему тог злочина који се није десио само те године када се дешавао, већ је био дио организоване припреме хрватских националиста још од самог почетка формирања заједничке југословенске државе тог времена - рекао је Додик.

Он је нагласио да морају бити разбијене и крилатице о Српској као геноцидној творевини и о држави БиХ.

- Странци увијек изнова налазе тренутке да би направили историјске кораке против Срба због чега је идеја о Српској за српски народ неприкосновена. Та идеја мора бити ојачана јер покушавају да је уруше на сваки начин. Србима не дозвољавају да имају политичког и националног лидера ни у Србији, ни било гдје. Морамо на то да утичемо и дамо одговоре на ова отворена питања - сматра Додик.

Предсједник Међународне комисије за утврђивање истине о Јасеновцу академик Србољуб Живановић је нагласио да је Доња Градина највеће стратиште на коме су стотине хиљада Срба, Јевреја и Рома страдале за вријеме Другог свјетског рата.

- Они су убијени од стране Хрвата - римокатолика и муслимана. То је велика трагедија нашег народа и највећи град Срба се налази у Доњој Градини и јасеновачким логорима смрти. Никада не треба заборавити да је Хрватска била и остала једина држава која је имала концентрационе логоре за убијање дјеце. Према налазу Међународне комисије за утврђивање истине у Јасеновцу, у логорима смрти су Хрвати и муслимани убили 110.000 дјеце, а не 20.000 као што пише на плакатима који су изложени у Доњој Градини - рекао је Живановић.

Организатори су истакли да се конференција одржава у вријеме покушаја да систем концентрационог логора Јасеновац буде не само потиснут у заборав, већ да број жртава буде минимализован, логор преименован у радни логор и да повлачењем разних непримјерених паралела буде редефинисан и сам појам геноцида.

План је да на скупу буде представљено више од 30 радова и промовисане три књиге, те организоване двије панел-дискусије.

Учесници

Конференцији су присуствовали и представници Владе РС, институција и асоцијација које се баве истрагом злочина и питањима несталих и Амбасаде Србије у БиХ. Скупу су присуствовали и директори образовних и установа културе РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана