Српски затвореници претучени на Васкрс

Горан Маунага
Српски затвореници претучени на Васкрс

Зеница, Бањалука - Група Бошњака који издржавају казну у зеничком затвору, међу којима су били и припадници вехабијског покрета, упала је на највећи православни празник Васкрс у просторију у којој су били затвореници Ненад и Предраг Бајић и Синиша Бабић и претукли их.

Тројица осуђеника српске националности који издржавају казне за ратне злочине задобили су повреде, због чега су затражили помоћ љекара.

Снежана Бајић, супруга Предрага Бајића, казала је јуче "Гласу Српске" да је разговарала са мужем и да јој је рекао да су брутално претучени. Иако има тешке повреде, није му пружена готово никаква помоћ љекара.

- Предраг има фрактуру лобање, поломљен му је нос, избијени зуби и тешко прича. За цијели дан од терапије је добио један аналгин и један бруфен. Желим да га прегледају љекари из РС - истакла је Бајићева.

Бабићу су, како јој је испричао муж, поломљена ребра и од напада не устаје из кревета.

- Нису хтјели да му сниме ребра, него су му снимали плућа. То је још један аргумент због којег не вјерујем тамошњим љекарима - каже Бајићева.

МУП Зеничко-добојског кантона брутални напад на српске затворенике окарактерисао је као тучу. Из те институције је саопштено да је више особа у недјељу око 17.30 часова повријеђено у тучи између затвореника.

- К. Е., М. Ф. и Х. Ј. су упали у собу у којој су били Б. П., Б. Н. и Б. С. Двије особе су чувале стражу. Током туче један затвореник је задобио теже тјелесне повреде у виду дислокације носне кости, а друга двојица лакше. Повријеђени су збринути у зеничкој болници и сви су ван животне опасности. Одлуком управе затвора тројка која је упала у собу је пребачена у затворске самице - наведено је у саопштењу МУП-а Зеничко-добојског кантона.

Директор Казнено-поправног завода Зеница Хидајет Јабанџић и министар правде ФБиХ Мато Јозић јуче нису одговарали на телефонске позиве. Министар правде РС Антон Касиповић рекао је на конференцији за новинаре у Бањалуци да је контактирао са Јозићем и добио увјеравања да су предузете све мјере да буду истражене околности напада у затвору.

- До краја ћу инсистирати на томе. Најважније је да нико није животно угрожен. Надам се да ћу до краја дана имати могућност да контактирам с некима од нападнутих. Ако то не успијем, одлучићу да ли да тражим сагласност да одем у Зеницу и разговарам с њима. Није добро да овај догађај буде искоришћен за ескалацију односа - казао је јуче Касиповић и нагласио да у казнено-поправним заводима у РС влада ред и да вјерује да ће то бити обезбијеђено и у ФБиХ.

Касиповић је истакао да већ годину инсистира да буду одобрени захтјеви да српски затвореници осуђени за ратне злочине на дуже од десет година казне издржавају у РС.

- Вјерујем да ће питање тог меморандума са ФБиХ бити ријешено јер нам овакви случајеви не требају - каже Касиповић.

Напад је изазвао бригу породица српских затвореника у Зеници. Жељка Зорић, супруга Душка Зорића, који служи казну у овом затвору, каже за "Глас Српске" да је сазнала да надзорника на одјељењу гдје се догодио напад није било 30 минута.

- Људи су нападнути без икаквог разлога и повода. Нико од њих није конфликтна личност. Када су нападнути, лупали су на врата како би дозвали помоћ, али никога није било. Нападачи су их могли поубијати. У затвору постоје углови које не покривају камере и напад се десио баш у једном од њих - каже Зорићева.

Додаје да српски осуђеници свакодневно страхују за живот.

- Мој муж буквално не смије заспати јер је смјештен у ћелију са петорицом Бошњака који су под терапијама - каже Зорићева и додаје да су српски осуђеници потпуно дискриминисани.

Савчић: Напад није случајност

Предсједник Борачке организације РС Миломир Савчић сматра да је управа зеничког затвора директно одговорна за напад и да институције Српске морају тражити одговорност у ланцу од министра правде ФБиХ до затворске управе.

- Овај напад није безазлен инцидент. Напад није случајно извршен на највећи хришћански празник - каже Савчић.

Додаје да је напад доказ да што прије треба приступити измјенама закона како би било дефинисано да особе које су осуђене за ратни злочин не издржавају казну у срединама гдје су мањина, наводећи да се то у случају осуђених Бошњака и Хрвата и не дешава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана