Srpski povratnici u FBiH ostali bez kuća

Milijana Latinović
Srpski povratnici u FBiH ostali bez kuća

Banjaluka - Oko 90 kuća za srpske povratnike u federalnim opštinama Glamoč, Drvar i Bosansko Grahovo neće biti izgrađeno do kraja godine, jer su poništena dva tendera za stambeno zbrinjavanje raseljenih.

Povratnici sumnjaju da su predstavnici Ministarstva za raseljena lica i izbjeglice BiH svjesno načinili propuste da bi bili poništeni tenderi za izgradnju krova nad glavom za veliki broj porodica u ovim opštinama.

- Velike nade smo polagali u Regionalni program stambenog zbrinjavanja u okviru kojeg je u Glamoču do kraja godine trebalo da bude izgrađeno 50 kuća za povratnike. Međutim, kako sada stvari stoje od toga neće biti ništa - istakli su u petak u Udruženju "Staro selo" iz Glamoča i dodali da prvi tender poništen radi grešaka u pripremi tenderske dokumentacije, a drugi bez ikakvog obrazloženja.

Ogorčenje zbog poništavanja tendera ne krije ni načelnik Glamoča Radovan Marković.

- Da je bilo dobre volje kuće bi bile izgrađene do kraja godine. Razočaran sam odnosom federalnih vlasti prema srpskim povratnicima. Tender je bio raspisan za obnovu kuća u više opština, a poništen je samo u ove tri, gdje su Srbi povratnici - rekao je Marković.

Ističe da federalnim vlastima očigledno nije u interesu da se Srbi vrate u FBiH, te da bi bez pomoći Vlade RS, Srbi u ovom entitetu bili u još težoj situaciji.

Na području opštine Drvar iz dana u dan sve je manje stanovnika, a i ono malo ljudi koji su se vratili na svoja ognjišta, živi na rubu egzistencije.

- Srpski narod je i dalje izložen svim mogućim neprilikama, ovo je samo još jedna potvrda toga. Naroda je svakim danom sve manje, a i oni koji žele da se vrate, nemaju gdje, jer vlasti očigledno ne dozvoljavaju da na zgarištima ponovo podižu svoja ognjišta - rekao je načelnik Drvara Goran Broćeta.

Projekt menadžer Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja FBiH Sulejman Alijagić kaže da su tenderi poništeni zato što nije bilo dovoljno validnih ponuda.

- Ovo nema nikakve veze sa korisnicima, već sa činjenicom da u tenderskoj proceduri nije bilo dovoljno validnih ponuda. Po zakonu o javnim nabavkama morali smo tender poništiti i on će biti ponovljen idućih dana - pojasnio je Alijagić i dodao da mu je žao jer u ovom slučaju najviše ispaštaju korisnici koji će čekati nekoliko mjeseci duže da dobiju svoje kuće.

Alijagić je kazao da je u Glamoču planirana izgradnja 47 objekata, u Grahovu 17, a u Drvaru 25.

Delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH Slaviša Mihajlović ističe da ga ovakva dešavanja ne čude jer federalna Vlada već godinama nema nikakvu strategiju koja podržava povratak Srba u ove krajeve.

- Činjenica da svih ovih godina nijedan budžet nije predvidio konkretna sredstva za povratak Srba u FBiH, posebno kanton deset gdje ih je najviše, dovoljno govori o odnosu prema povratnicima - rekao je Mihajlović.

Pomoć iz RS i Srbije

U proteklih nekoliko godina, Vlada Republike Srpske je za srpske povratnike na prostoru FBiH izdvojila 4,2 miliona KM. Vlade Republike Srbije obezbijedila je milion evra za četiri opštine u FBiH sa većinskim srpskim stanovništvom, a to su Drvar, Glamoč, Bosanski Petrovac i Bosansko Grahovo. Zahvaljujući ovoj podršci povratničke opštine dobiće nove puteve, škole i vrtiće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana