Srpski narod u Vozući zadesila velika tragedija

Srna
Srpski narod u Vozući zadesila velika tragedija

Doboj - Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je da je srpski narod u Vozući u proteklom ratu zadesila velika tragedija i da takve stvari pozivaju na opreznost za buduće vrijeme.

“Dvije hiljade prognanih porodica, 500 ubijenih boraca i civila i 126 neidentifikovanih lica nakon svih tih godina, ukazuje da treba da budemo oprezni i treba da razumijemo stvari koje se dešavaju”, rekla je novinarima Cvijanovićeva, koja večeras prisustvuje svečanoj akademiji povodom obilježavanja 23 godine od stradanja Srba iz doline Krivaje.


Ona je navela da stvari koje su se dešavale u Vozući ukazuju na brutalnost i učešće stranih boraca i mudžahedina, te sponzorstvo određenih političkih struktura iz Sarajeva.

“Činjenica je da su strani borci bili integrisani, da su djelovali zajedno sa takozvanom Armijom BiH, i sve što se desilo u tom periodu govori da treba da budemo oprezni i da tražimo pravdu”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da je ranije ukazivala da ne vjeruje u dodjeljivanje pravde na nivou BiH i od međunarodnih sudova, zbog lošeg iskustva i izbog toga što se i danas govori o brojnim srpskim žrtvama koje su ostale neidentifikovane, a da, s druge strane, ima mnogo veći broj žrtava bošnjačke nacionalnosti koje su identifikovane.

Ona je poručila da sve te stvari treba da drže u stanju opreznosti i za buduće vrijeme.

“Ali, naša je obaveza da tražimo istinu, da tražimo da svi oni koji su krivi budu privedeni pravdi, i da ostavimo u nasljeđe našim narednim generacijama svijest o tome da je bilo stradanja, da se moraju poštovati žrtve, da se moraju poštovati svi oni koji su dali svoje živote za Republiku Srpsku”, poručila je Cvijanovićeva.

Današnjoj akademiji prisustvovuju i potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, izaslanik predsjednika Srpske Miladin Dragičević, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović, predstavnici Oružanih snaga BiH, poslanici u Narodnoj skupštini Srpske, gradonačelnik Doboja Obren Petrović, načelnik opštine Petrovo Ozren Petković, predstavnici drugih lokalnih zajednica, boračkih organizacija i Srpske pravoslavne crkve.

Akademiji prisustvuju i predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić i predsjednik Odbora za traženje zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Marko Grabovac.

Masovno stradanje Vozućana dogodilo se od 10. do 24. septembra 1995. godine.

Tada je spaljeno 30 srpskih sela, protjerano 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova, ubijeno 459 boraca Vojske Republike Srpske i civila, dok se za 126 još traga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana