Srpski narod da se s ponosom sjeća svih poginulih u proboju koridora

Srna
Srpski narod da se s ponosom sjeća svih poginulih u proboju koridora

Modriča - Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović izjavio da je obilježavanje 25 godina od proboja koridora prilika da se srpski narod s ponosom sjeti svih onih koji su život dali u toj briljantnoj akciji.

Savanović je rekao da je to prilika da se Srbi sjete i komandanata, posebno generala Momira Talića i Novice Simića, koji su se istakli u vođenju i koordinisanju jedinica u ovoj akciji.


"Ovo je jedna od najbrilijantnijih pobjeda srpske vojske i policije u kojoj je koridor oslobođen na Vidovdan", rekao je Savanović novinarima na obilježavanju 25 godina od proboja koridora na Dugoj Njivi kod Modriča.

Prema njegovim riječima, ova operacija bila je značajna i zato što je pred njeno vođenje u okruženju bilo milion i po Srba i što je zbog nedostatka kiseonika umrlo 12 beba u banjalučkom porodilištu.

Na Dugoj Njivi kod Modriče danas je obilježeno 25 godina od "Proboja koridora", vojne akcije kojom je prekinuta 42 dana duga kopneno-vazdušna blokada zapadnog dijela Republike Srpske i Republike Srpske Krajine.

U operaciji proboja koridora poginula su 273 pripadnika Vojske Republike Srpske, 70 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske i 70 boraca Vojske Republike Srpske Krajine, dok ih je 1.129 ranjeno.

Vojna operacija proboja koridora trajala je od 14. do do 28. juna na prostorima cijele Posavine.

Akcija je počela nakon što su pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ zauzele Modriču i presjekle jedini kopneni put između zapadnog dijela Srpske i tadašnje Srpske autonomne oblasti /SAO/ Krajine sa istočnim dijelom Srpske i Srbijom.

Operacija "Koridor 92", čiji nosilac je bio Prvi krajiški korpus Vojske Republike Srpske, omogućila je spajanje razdvojenih dijelova Srpske, kao i zapadnih i sjeverozapadnih dijelova sa Srbijom.

Kompletna akcija završena 6. oktobra izlaskom Srpske vojske na rijeku Savu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana