Српски министри зажмирили на Звиздићеву подвалу

Ж. Домазет, В. Кулага
Српски министри зажмирили на Звиздићеву подвалу

Бањалука, Сарајево - Одлуком Савјета министара БиХ о систему координације у процесу европских интеграција начињене су суштинске измјене умјесто техничког и терминолошког прилагођавања и због тога је она неприхватљива, закључила је Влада РС.

Савјет министара усвојио је поменуту одлуку 26. јануара, а у Влади РС тврде да је то учињено без консултација са њима и без њиховог знања. Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић упознао је јавност о доношењу одлуке тек 15 дана након што је она усвојена на сједници Савјета министара. У Влади РС су истакли да је требало да буде обављено техничко и терминолошко прилагођавање одлуке из 2013. јер је 1. јуна 2015. године ступио на снагу Споразум о стабилизацији и придруживању (ССП) између БиХ и ЕУ.

- Умјесто тога  направљене су суштинске измјене у структури система, тијелима, њиховом саставу, начину именовања чланова и предсједавања - саопштено је из Владе РС послије јучерашње сједнице на којој је донесен низ закључака у вези са одлуком Савјета министара.

Влада је осудила понашање Савјета министара и начин на који је усвојен механизам координације и обавезала представнике власти у РС да не учествују у спровођењу те одлуке док о томе став не заузме Народна скупштина РС.

- Дјеловањем Савјета министара је причињена озбиљна штета не само РС, већ и цијелој БиХ и даљем напретку у процесу приближавања ЕУ - навели су у Влади РС.

Нагласили су опредијељеност РС за кретање БиХ ка ЕУ, али су затражили од Савјета министара да спорну одлуку ставе ван снаге и да кроз преговарачки процес у којем би учествовали представници свих нивоа власти утврђени систем координације из 2013. године буде што прије прилагођен ступању на снагу ССП-а.

Саговорник "Гласа Српске" из Савјета министара каже да је усаглашавање одлуке о механизму координације у тој институцији трајало око мјесец и да је Звиздић био је све вријеме изричито против тога да у процес буде укључена Влада РС.

- Чак су и хрватски министри сматрали да би Влада РС морала да буде укључена, али су наишли на отпор код Звиздића. Механизам координације раније је усвојила и РС, а Савјет министара сада је одлучивао о прилагођавању документа након ступања на снагу ССП-а и Владу РС је морао да укључи, али то није учинио - каже саговорник "Гласа Српске".

Додаје да је одговорност и на министрима из РС у Савјету министара јер су допустили да буду готово искључени из тог процеса.

- Морали су да буду укључени, а то се нарочито односи на министра спољне трговине и економских односа Мирка Шаровића који је Звиздићев замјеник. Звиздић је рачунао на то да неће бити већег противљења и да ће Шаровић попустити, што се и десило. Српски министри су о напретку у усаглашавању добијали обавјештења путем телефона. Када је све приведено крају заказана је сједница и сви министри су гласали за - каже саговорник из Савјета министара и додаје да ни техничко особље није било укључено и да је записник са сједнице на којој је одлука усвојена направљен накнадно.

Министар иностраних послова Игор Црнадак јуче није желио да одговори на питање у којој мјери је био укључен у припрему документа.

- Није важно. Нисам чуо ниједну конкретну примједбу на рачун механизма координације. Ради се о сујетама и диже се само беспотребна галама. Када то профункционише видјеће се ко је издајник, а ко није. У документу нема ништа спорно, документ је добар за РС - рекао је Црнадак.

Министар безбједности БиХ Драган Мектић рекао је да је одлука донесена једногласно и да не види ништа спорно.

- Речено нам је да су ствари усаглашене са владама РС и ФБиХ - казао је Мектић.

Са Шаровићем нисмо успјели да ступимо у контакт јер је јуче био у Атини на конференцији о заштити Средоземног мора.

Премијер РС Жељка Цвијановић сматра да би било нормално да Црнадак буде заинтересован за ставове Владе РС о важним питањима, па тако и механизму координације, умјесто што је сав посао препустио Звиздићу.

- Било би логично и да је прије него што је гласао за спорну одлуку упоредио тај текст са текстом који је усвојила Народна скупштина РС, а за који је гласала и његова странка ПДП. Да је упоредио, видио би разлике. Умјесто тога, одлучио је да продаје маглу и понавља фразе о опредијељености домаћих власти за европски пут. Зашто су српски министри тај посао препустили другима и зашто се нису обратили институцијама РС да чују њихов став није тешко закључити - нагласила је Цвијановићева устврдивши да никада није организован ниједан састанак на који су били позвани представници Владе РС и на којем се разговарало о конкретним рјешењима.

Члан Предсједништва БиХ Младен Иванић казао је да му није јасно шта је условило став власти у РС, јер није саопштена ниједна конкретна примједба наводећи да је ово више питање политичке сујете.

Потпредсједник Народне скупштине РС Ненад Стевандић оцијенио је да тајно усвајање механизма говори о лошим намјерама да РС буде понижена. Члан Главног одбора СНСД-а Милица Марковић изјавила је да има информацију да ће Удружење грађана "Успјешна Српска" из Бијељине, које је формирао посланик СДС-а Златко Максимовић, затражити од лидера СДС-а Младена Босића да поднесе оставку ако се испостави да су он и министри из те странке знали да је на сједници Савјета министара БиХ усвојен механизам координације, али је Максимовић демантовао те тврдње.

Чланови Заједничке комисије за европске интеграције Парламента БиХ нису јуче постигли сагласност о приједлогу предсједавајућег те комисије Николе Ловриновића да расправљају о механизму координације. Приједлогу се успротивило више чланова комисије, међу којима и Небојша Радмановић из СНСД-а, који је истакао да Влада РС није консултована нити се изјаснила о усвојеном механизму координације. Саша Магазиновић из СДП-а био је против расправе, али је био вољан да Денис Звиздић дође и објасни како је и када усвојен документ.

Додик

Предсједник РС Милорад Додик изјавио је да механизам координације нема подршку Српске и да тајност усвајања одлуке о механизму координације све јасно говори.

- Питам се само шта су на тајној сједници Савјета министара радили министри из Савеза за промјене, осим што су понизно и свјесно дигли руку против РС. И опет ће Савез за промјене питати шта је ту издаја. Ово је велеиздаја и то највећа од Дејтона до данас - казао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана