Српски министри дали зелено свјетло за потоп привреде

М. Миљић, Г. Маунага
Српски министри дали зелено свјетло за потоп привреде

Бањалука - Српски министри у Савјету министара БиХ нису искористили могућност да зауставе за пољопривреду вишеструко штетан предложени модел адаптације Споразума о стабилизацији и придруживање (ССП) између БиХ и ЕУ због чега се он нашао на посљедњој адреси за усвајање у Предсједништву БиХ.

Савјет министара БиХ једногласно је усвојио извјештај који је поднио шеф преговарачког тима БиХ Хамдо Тињак о завршетку преговора о адаптацији ССП-а са пратећим закључцима и наредним корацима које треба предузети. За извјештај су гласали и српски министри Мирко Шаровић и Игор Црнадак, док је Драган Мектић био на службеном путу. Извјештај је затим упућен Предсједништву БиХ на даље одлучивање. Послије упозорења Владе РС и пољопривредника да би прихватање предложеног модела имало катастрофалне посљедице по домаћу пољопривреду и добар дио остатка привреде члан Предсједништва Младен Иванић је заузео став да неће подржати извјештај ако Влада буде против.

Премијер РС Жељка Цвијановић изјавила је јуче да још није добила Иванићев званичан став да Влада РС треба да се изјасни о ССП-у, већ да је то чула из медија. Она је навела да Влада свој став никад није мијењала, а да је до промјена дошло на нивоу БиХ. Влада РС усвојила је јуче информацију о стању у преговорима ради закључивања протокола уз ССП.

- Влада и даље сматра да за производе за које је доказана посебна осјетљивост и који нису обухваћени ССП-ом треба да остане на снази потпуна царинска заштита - саопштено је након сједнице Владе.

Иванић није желио да коментарише понашање српских министара који као и он долазе из странака Савеза за промјене наводећи да о томе треба да се изјасне министри. Црнадак није желио да одговори на питање зашто су гласали за адаптацију ССП-а наводећи да је Савјет министара разматрао извјештај о преговорима у вези са ССП-ом и да је он прослијеђен Предсједништву.

- Мој и став ПДП-а је да не треба да буде усвојен овај документ у Предсједништву ако га не подржава Влада РС - казао је Црнадак.

Он је на јучерашњој конференцији за новинаре у Бањалуци изјавио да је у интересу грађана да европски пут буде настављен тако да апликација БиХ у јулу буде прихваћена у Савјету за спољне послове ЕУ.

- Потребно је да о битним предусловима, прије свега, у вези са ССП-ом буде постигнут договор релевантних институција на нивоу БиХ и ентитета. То је одговорност свих кључних политичких фактора у овој земљи - рекао је Црнадак.

Мектић је тврдио да министри нису гласали за овај документ већ да су га примили к знању и прослиједили даље у Предсједништво, иако је и на сајту Савјета министара наведено да је одлука усвојена. Шаровић није одговарао на наше позиве.

Министар за економске односе и регионалну сарадњу РС Златан Клокић каже да српски министри нису смјели допустити да адаптација ССП-а прође у Савјету министара.

- Ми подржавамо исказане ставове пољопривредника у Српској који су већ затражили од Иванића да не даје сагласност на предложену адаптацију ССП-а. Тај документ никако не смије да прође у Предсједништву јер он није у интересу привреде РС - рекао је Клокић.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић каже да су српски министри направили велики пропуст.

- Никако нису смјели допустити да адаптација ССП иде на одлучивање у Предсједништво јер овај документ не представља ништа друго него уништавање домаће производње и пољопривредника. Једино што нам преостаје јесте да се надам да Иванић неће попустити - рекао је Маринковић.

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ Милица Марковић каже да је Иванић за разлику од српских министара поступио у интересу Српске.

- Српски министри су требали добро да размисле када су гласали за адаптацију ССП-а јер су и посланици који су чланови Комисије за европске интеграције имали резерве према овом документу -  рекла је Марковић и додала да нико не смије жртвовати домаћу производњу да би удовољио условима других земаља.

Састанак код Додика

Предсједник РС Милорад Додик изјавио је да је за недјељу заказао састанак у Бањалуци на коме ће бити ријечи о предложеној адаптацији ССП-а.

 - Састанку би требало да присуствују представници институција РС, Привредне коморе РС, Спољнотрговинске коморе БиХ и удружења пољопривредника  - рекао је Додик и поновио да је адаптација ССП-а неприхватљива за РС и да "не" ССП-у не значи да је то "не" европском путу и договору.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана