Српски цивили били затворени у објекту СУП-а у Горажду и згради преко пута

Срна
Српски цивили били затворени у објекту СУП-а у Горажду и згради преко пута

Сарајево - Свједок Тужилаштва БиХ Емир Фрашто посвједочио је на суђењу за ратни злочин над српским цивилима у Горажду да су цивили српске националности, које је као љекар прегледао у љето 1992. године, били затворени у згради Секретаријата унутрашњих послова /СУП/ и у згради преко пута.

Фрашто је рекао да су заробљени цивили били уплашени и запуштени и да је међу њима било рањених особа, које су доведене у таквом стању.


Он је навео да је самостално обилазио заточенике, које је као љекар познавао, те да за те посјете није имао никакво одобрење, преноси Бирн.

Други свједок Тужилаштва БиХ Енвер Боровина, ветеринар из Горажда, рекао је да је у септембру 1992. године "вјероватно неко од припадника МУП-а тражио да дође и заточенике излијечи од вашљивости".

Он је навео да је као ветеринар имао средство које би могло помоћи тим људима, те је отишао у зграду СУП-а, гдје су били српски цивили.

Боровина је навео да је видио око двадесет цивила, који су били прилично запуштени, и да је осјетио непријатан мирис.

Свједок Самир Дупановић рекао је да је 1993. живио у згради преко пута СУП-а, гдје је било доведено око 80 српских цивила које је чувала полиција.

Ибри Меркезу, Предрагу Богунићу и Ешефу Хурићу суди се да су на подручју Горажда од јула 1992. до друге половине фебруара 1993. наредили и учествовали у убиствима и затварањима више од 100 цивила српске националности старосне доби од седам до 70 година.

Према оптужници, Меркез је био начелник Станице јавне безбједности /СЈБ/ Горажде и члан Ратног предсједништва Скупштине општине Горажде, Богунић начелник СЈБ-а, а Хурић командир станице полиције у том граду.

Суђење ће бити настављено 29. децембра, када ће Тужилаштво БиХ позвати још два свједока.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана