Srpske interese braniće federalne stranke

V. Kulaga, Ž. Domazet
Srpske interese braniće federalne stranke

Sarajevo - Klub Srba u Domu naroda Parlamenta BiH ni ovaj put nije popunjen do kraja, jer su tri stolice ostale upražnjenje, a delegati iz stranaka sa sjedištem u Republici Srpskoj u startu su upozorili da će interese i položaj Srba u tom dijelu BiH, prema sadašnjem stanju, "braniti" članovi iz federalnih stranaka, jer ponovo imaju većinu.

 Centralna izborna komisija (CIK) BiH na jučerašnjoj sjednici u Sarajevu potvrdila je rezultate posrednih izbora i dodjelu mandata za Dom naroda Parlamenta FBiH nakon opštih izbora sprovedenih u oktobru prošle godine, čime su stečeni uslovi za konstituisanje tog doma.

Iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda potvrđeni su mandati za ukupno 17 delegata, koliko broji svaki od klubova tih naroda, dok je od isto toliko mandata koji u federalnom Domu naroda pripadaju srpskom narodu potvrđeno njih 14. Dobili su ih Slađan Ilić, Žarko Vujović, Mladen Simić, Daliborka Milović, Ljubinka Atansijević, Vesna Saradžić, Zora Dujmović, Smiljana Viteškić, Igor Stojanović, Duško Radun, Goran Broćeta, Dragana Damjanović, Velemir Tanović i Drago Puzigaća.

Iz CIK-a je saopšteno da će nakon sprovođenja procedure propisane Uputstvom o postupku sprovođenja posrednih izbora za tijela vlasti u BiH obuhvaćenih Izbornim zakonom BiH, dopunskom odlukom potvrditi tri preostala nedostajuća mandata za Dom naroda Parlamenta FBiH iz reda srpskog naroda, ne precizirajući na koji način će birati te preostale delegate, tako da je nepoznato iz kojih stranaka će dolaziti.

Odluka o potvrđivanju rezultata posrednih izbora i dodjeli mandata za Dom naroda Parlamenta FBiH je juče objavljena u "Službenom glasniku BiH", od kada izabranim delegatima počinje teći mandat, a u CIK-u BiH su kazali da je odluka sa pratećom dokumentacijom dostavljena u Dom naroda, čime su stečeni uslovi za konstituisanje tog doma.

Klub Srba u federalnom Domu naroda u prošlom mandatu radio je u krnjem sazivu, jer je imao ukupno 13 delegata. Većinu među njima imali su predstavnici stranaka sa sjedištem u FBiH, zbog čega je iz Srpske podnesen zahtjev za ocjenu ustavnosti zakona i pravnih akata koje je federalni Parlament usvojio od konstituisanja 2014. godine, ali ga je Ustavni sud BiH odbacio kao neosnovan.

Dugogodišnji parlamentarac u federalnom parlamentu Drago Puzigaća (SNSD), koji je obezbijedio još jedan mandat u Domu naroda, kaže da ne zna na koji način izborna komisija misli da popuni tri upražnjene stolice, jer je jasno da na njih treba da dođu, u skladu sa važećim aktima, ljudi iz kantonalnih skupština.

Puzigaća je naglasio da je broj imenovanih iz reda srpskog naroda ponovo pokazao kakvo je stanje u tom dijelu BiH kada je riječ o Srbima, dodavši da ni u ovom mandatu srpski klub neće moći da posegne sa mehanizmom vitalnog nacionalnog interesa, ako za tim bude potrebe. Naglasio je da su Srbi birali istinski samo četiri delegata - tri iz SNSD-a i jednog iz SNS-a, koji dolaze iz Livanjskog kantona. Uz njega to su njegove stranačke kolege Goran Broćeta i Dragana Damjanović te Duško Radun iz SNS-a.

- Sadašnji sastav je malo povoljniji, ali nedovoljno za Srbe. Do pokretanja vitalnog nacionalnog interesa ćemo veoma teško doći, gotovo nemoguće, jer je za to potrebna podrška dvije trećine kluba. Od 17 delegata, treba nam 12 ruku za tako nešto - rekao je Puzigaća koji smatra da treba biti veoma obazriv prilikom popunjavanja praznih mjesta.

Dojučerašnji načelnik Drvara Goran Broćeta (SNSD), koji je dobio mandat u federalnom Domu naroda, kaže da se obistinilo ono na šta su upozoravali stalno, a to je da je Srba u FBiH svake godine, nažalost, sve manje i da su svedeni na statističku grešku.

- To potvrđuje činjenica da smo uspjeli svega četiri mjesta da popunimo iz autentičnih srpskih stranaka, odnosno iz Kantona deset, dok iz ostalih kantona niko nije prešao cenzus. Ukupno je popunjeno 14 pozicija, a prema našim procjenama četiri-pet delegata je na strani neke srpske politike, dok je ostatak u vezi sa drugom stranom. Nadamo se da će CIK, s obzirom na to da još nema tri delegata iz reda srpskog naroda, pronaći model da bi ta mjesta bila popunjena iz autentičnih srpskih stranaka - rekao je Broćeta.

Time bi unutar kluba, kaže, mogli imati ravnopravniju borbu za bolji položaj i bolja prava Srba u FBiH, a na to je ukazano na nedavnoj sjednici Izvršnog komiteta SNSD-a.

Ostali

Praznih stolica ostalo je i na strani delegata koji dolaze iz reda ostalih. Potvrđeni su mandati za pet delegata od sedam, koliko treba da broji ovaj klub i to za Rasima Kantarevića, Mirelu Trepanić, Sandru Imširović, Segmedinu Srnu Bajramović i Vibora Handžića.

Dva preostala nedodijeljena mandata će, kako je rečeno, biti potvrđena dopunskom odlukom, nakon pravosnažnosti odluka o raspodjeli mandata delegatima iz reda ostalih.

Sastav Kluba Srba u ovom mandatu Doma naroda Parlamenta FBiH

6 SDP

3 SNSD

2 Liberalna stranka

1 SNS

1 HDZ BiH

1 SDA

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana