Српска упутила 15. извјештај Савјету безбједности

Срна
Српска упутила 15. извјештај Савјету безбједности

Бањалука - Република Српска упутила је 15. Извјештај Савјету безбједности УН у којем се првенствено аргументује неопходност поштивања Устава БиХ, потреба да се реформишу судске и тужилачке институције на нивоу БиХ и бојазан Српске да недавне злоупотребе ауторитета институција правосуђа на нивоу БиХ подривају владавину права у БиХ и угрожавају политичку стабилност и напредак.

У пропратном писму, које је предсједник Српске Милорад Додик упутио генералном секретару УН Бан Ки Муну, наводи се да Српска, страна потписница Општег оквирног споразума о миру у БиХ /Дејтонски споразум/ и анекса који су његов саставни дио, 15. Извјештај доставља с циљем да помогне Савјету безбједности УН у предстојећој дебати о БиХ.


У писму се појашњава да се у првом дијелу Извјештаја каже да БиХ може бити успјешна, али само ако се поштује Устав БиХ /Анекс четири Дејтонског споразума/, те да Српска и даље има водећу улогу у реформама на унапређењу привреде и напредовања на путу европских интеграција БиХ.

"Република Српска снажно подржава кандидатуру БиХ за чланство у ЕУ, али сматра да се европске интеграције не смију користити као изговор за централизовање овлаштења супротно Уставу. Неопходно је да лидери у БиХ постигну договор о механизму координације који је усклађен са дејтонском структуром БиХ и да се објаве резултати пописа становништва у БиХ у складу са законом", појашњава се у писму.

У другом дијелу Извјештаја аргументује се да је реформа судских и тужилачких институција БиХ неопходна да би се поштовала људска права и задовољили европски стандарди.

"Ове институције настављају са дискриминацијом српских жртава ратних злочина. Република Српска залаже се за суштинске промјене правосуђа БиХ у оквиру структурисаног дијалога о правосуђу са ЕУ, иако су бошњачке странке до сада блокирале све реформе. Уставни суд БиХ, такође, мора бити реформисан, што укључује и замјену страних судија држављанима БиХ, до које је давно требало доћи, како је то уређено Уставом БиХ", истиче предсједник Српске.

У трећем дијелу Извјештаја објашњено је како недавне злоупотребе овлаштења институција правосуђа на нивоу БиХ пријете владавини права у цијелој БиХ.

Тужилаштво БиХ је, како се наводи, злоупотријебило кривично правосуђе након чега је смијењен директор Агенције за истраге и заштиту БиХ /SIPA/. "Од тада до данас, нови директор SIPA, по овлаштењу Суда БиХ и Тужилаштва БиХ, учествује у провокативним оружаним упадима у полицијске станице и друге установе у Републици Српској, као и политички мотивисаним хапшењима и узнемиравању грађана БиХ", појашњава се у писму.

Наводи се и да је позната чињеница да се Суд БиХ и Тужилаштво БиХ налазе под огромним утицајем бошњачких политичких лидера и, повремено, одређених службеника из међународне заједнице.

"Овакве злоупотребе подривају владавину права, јавне институције, подјелу власти и сарадњу између влада, која је неопходна за борбу против тероризма и других облика криминалитета", додаје се у писму.

Предсједник Додик у писму наглашава да Република Српска у свом даљем раду на реформама, чији је циљ раст привреде и напредовање на путу европских интеграција, тражи од чланова међународне заједнице да поштују Дејтонски споразум и подрже локалне реформске иницијативе у БиХ.

Према његовим ријечима, Република Српска је увјерена да БиХ може да буде стабилан и успјешан дио Европе под условом да се поштује дејтонска структура.

"Љубазно вас молим да овај акт, приложени Извјештај и његова три додатка доставите чланицама Савјета безбједности. Уколико вама или чланицама Савјета безбједности буду потребне информације поред оних које су садржане у Извјештају или одговори на евентуална питања у погледу његовог садржаја, биће ми задовољство да вам их доставим", навео је предсједник Српске у писму упућеном генералном секретару УН.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана