Српска тачно зна границу између ентитета

Срна
Српска тачно зна границу између ентитета

Бањалука - Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас да Српска тачно зна "катастарску честицу" на којој се налази граница између два ентитета у БиХ, те да сви могу бити сигурни да ће та граница бити успостављена. Додик је поручио да ће та граница бити успостављена и ако је то потребно на други начин.

Предсједник Српске рекао је новинарима у Бањалуци да је цијели проблем у вези са границом настао девастирањем Дејтонског споразума интервенцијама међународног фактора и не хтијењем да се наметне одредба тог споразума о утврђивању међуентитетске линије разграничења.

Он је напоменуо да Српска бескрајно врши притисак да се ријеши то питање.

"Још 2006. године тражили смо заједничку комисију у коју муслимани нису дали своје људе и не можемо на тај начин да ријешимо. То нисмо завршили, али знамо гдје је /граница/", поновио је Додик.

Он је рекао да је једино важна ентитетска линија успостављена Дејтонским споразумом, а да је све друго наметнуто покушајима разних комисија и неких у Сарајеву да нешто друго креирају.

"Једино је вјеродостојна /линија/ која је утврђена у Дејтону и тачно је тамо речено да је промјена те ентитетске линије могућа само ако се двије стране-Српска и ФБиХ о томе договоре. Било је неколико случајева да је та линија помјерена, што је било логично, а сва друга помјерања апсолутно нису логична и остаје само оно што је зацртано у Дејтону", прецизирао је Додик.

Он каже да је и од високих представника тражено да се ријеши питање границе, али су они увијек говорили да то неће муслимани.

"Па шта ако неће. То чујем од неких Срба да неће муслимани да гласају или да се на дневни ред стави закон о Уставном суду. Ако је ствар нећемо, па ми нећемо БиХ. Зашто они имају право на своје нећу, а ми немамо. Ако је политичка концепција сарајевског политичког круга да неће, онда ни ми нећемо. Ако ви нећете да се Уставни суд уреди како треба, шта ће нама БиХ", рекао је Додик.

Он је позвао све у БиХ да се ријеше нагомилана питања, "да нико никога не негира и да се уважава право свакога".

Цијело друштво да се ангажује у фаворизовању знања

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас новинарима у Бањалуци да цијело друштво треба да се ангажује с циљем да се у Српској фаворизује знање.
Додик је потврдио да талентовани људи иду из Српске, јер су неталентовани преузели и ушли у многе сфере.

Он је оцијенио да најбољи студенти факултета морају да буду апсолутно уважавани и запошљавани на факултетима и у другим јавним институцијама.

"То је тешка борба и није само борба мене као предсједника. То читаво друштво треба да уради, укључујући академску заједницу, али и студенте, да се изборе за ту врсту права. Понекад је, можда, најлакше отићи, али је изузетно болно се враћати", рекао је Додик.

Он је поручио да се млади морају борити за посао, јер на Западу, гдје одлазе талентовани и стручни, углавном, не раде у складу са својим факултетским дипломама, одлазе на најмање плаћена радна мјеста.

"Тамо многи које срећем перу судове по ресторанима да би могли да преживе, али овдје не би прихватили неки тежи посао који по њима није достојан", рекао је Додик.

Предсједник Српске је поручио да се мора рјешавати грешка система.

"Не говорим да није мука. Немам илузију и знам да има људи којима је посао потребан, али не можете очекивати да сте били неки неквалификовани радник, токар или возач, да за двије године донесете диплому из Широког Бријега и очекујете да сте високообразован тип и имате право на то. То је грешка система и то се мора рјешавати", рекао је Додик.

На питање како то да пословна заједница у Српској тражи посебну сједницу Народне скупштине јер Српска демографски остаје без људи, Додик је одговорио да ће људи, вјероватно, рађати дјецу ако им пословна заједница да веће плате и омогући добре станове.

"Ако се они тим питањима баве, то говори да немају неких других проблема. Српска и овај народ имају проблем, али је он регионалан. Читав регион је у дебаланасу те врсте. Као предсједник, могу да апелујем да се људи жене, удају и да се рађају дјеца. Ево, ја апелујем и желим то да видим, јер имам петоро унучади. Моја ћерка има четворо дјеце", рекао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана