Српска спремна за европски пут

Ведрана Кулага
Српска спремна за европски пут

Бањалука - Пред БиХ је озбиљан посао да одговори на упитник Европске комисије, који ће имати пресудну улогу у припреми мишљења о захтјеву за чланство у ЕУ, али је РС спремна за изазове и опредијељена за европски пут.

Ту поруку пренијели су јуче званичници РС на одвојеним састанцима у Бањалуци министру спољних и европских послова Словачке Мирославу Лајчаку.

Предсједник РС Милорад Додик изјавио је да Српска остаје привржена европском путу БиХ и да је најспособнија да одговори на упитник који стиже почетком децембра, те додао да је важно спровођење Реформске агенде.

- У БиХ треба отворити нову рунду разговора да би се могла концентрисати пажња на постизање заједничких ставова у вези са европским интеграцијама. Нама је на том путу важно да дефинишемо поштивање права која РС има на основу Устава, што је омогућио механизам координације - рекао је Додик, који је Лајчака упознао са ситуацијом у РС и БиХ.

Словачки дипломата, који је био и високи представник међународне заједнице у БиХ, казао је да је за европску перспективу БиХ важна координација свих нивоа власти.

- Састанак са Додиком је један од важнијих, ако се има у виду његова улога у формулисању унутрашње и спољне политике. Драго ми је што је у фокусу свих политичких фактора у БиХ европска перспектива земље, а упитник је веома конкретан корак на путу европских интеграција - рекао је Лајчак.

Европски пут и одговори на упитник биле су главне теме и на састанку премијерке РС Жељке Цвијановић са Лајчаком. Из Владе је саопштено да је Цвијановићева похвалила однос влада РС и ФБиХ и оцијенила да постоји простор за сарадњу и са институцијама БиХ.

Предсједник СДС-а Вукота Говедарица и његов страначки колега и предсједавајући Представничког дома Парламента БиХ Младен Босић пренијели су Лајчаку опредијељеност СДС-а за спровођење Реформске агенде и додали да постоји општи консензус када је ријеч о европским интеграцијама. Са Лајчаком се састао и лидер ПДП-а Бранислав Бореновић, а током разговора су оцијенили да је идућа година веома важна за процес евроинтеграција.

Предсједник НДП-а Драган Чавић рекао је послије састанка са Лајчаком да је механизам координације једини начин да се ствари у БиХ помакну напријед, наводећи да без тога нема успјеха на европском путу, али и да је то кључ за релаксацију унутрашњих односа да се нико не би осјећао покраден у правима која му припадају.

Привредници

У склопу посјете Мирослава Лајчака у Бањалуци је одржан пословни форум на којем су привредници РС разговарали о сарадњи са 19 бизнисмена из Словачке. Лајчак је рекао да је највећа словачка инвестиција у БиХ управо у Бањалуци, односно у фирму "Целекс" и да износи 23 милиона евра.

Предсједник Привредне коморе РС Борко Ђурић нагласио је да очекује јачање сарадње која ће омогућити и повећање робне размјене РС и Словачке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана