Српска против уласка БиХ у војне савезе

Дарко Момић
Српска против уласка БиХ у војне савезе

Бањалука - Република Српска не подржава улазак БиХ у било које војне савезе све до коначног одређења Републике Србије, као потписнице и гаранта Дејтонског мировног споразума и Општег оквирног споразума за мир у БиХ, о њеном односу према интеграцијама у војне савезе.

Ово је један од 15 закључака усвојених на састанку који је у петак одржан у сједишту Владе Републике Српске у Бањалуци на иницијативу предсједнице РС Жељке Цвијановић.

Предсједница РС прецизирала је да је састанак сазван ради недавног активирања Акционог плана за чланство БиХ у НАТО (МАП) и позиције Републике Српске.

- Сви ми који дјелујемо у институцијама РС, као и они који у име Српске дјелују на нивоу БиХ обавезни су да се понашају у складу са Резолуцијом о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности коју је Народна скупштина Републике Српске усвојила 18. октобра прошле године - поручила је предсједница Српске.

Она је додала да је састанак сазван зато што активирање МАП-а подразумијева да би представници РС у заједничким институцијама морали да крше Резолуцију о војној неутралности.

- На састанку је једногласно усвојено 15 закључака, међу којима је и да активација Акционог плана за чланство БиХ у НАТО и активности које се спроводе на том плану нису прихватљиве за Републику Српску - рекла је Цвијановићева, изражавајући задовољство тиме што је на састанку постигнуто јединство.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да су бруталним притисцима политичари у Српској натјерани да прихвате одустајање од Војске Републике Српске и формирање Оружаних снага БиХ.

- Ми ћемо испитати могућност изласка из споразума који је предвидио формирање Оружаних снага БиХ. Не подржавам формирање косовске војске, јер је тиме промијењена и нарушена регионална стабилност и однос оружаних снага који су посебно апострофирани Анексом 1.Б. Дејтонског мировног споразума. Ово говорим као српски члан Предсједништва БиХ, али ћу тражити од остала два члана Предсједништва да осуде формирање војске Косова, јер се тиме нарушава регионална стабилност, а ако то не прихвате, онда ће то значити да се не придржавају Анекса 1.Б. Дејтонског мировног споразума, дакле да не подржавају Дејтонски мировни споразум - рекао је Додик.

Он је истакао да страни интервенционизам који је спровођен у посљедње двије деценије у БиХ није донио ништа добро, већ је од БиХ направио монструма који не може да функционише без додатне интервенције међународног фактора који мора да се одбаци.

- Напад на Србе на сјеверу Косова је напад на све Србе и то ће нама бити знак да одсудно бранимо стечена права и свој уставни поредак онако како је то предвиђено међународним уговором - рекао је Додик.

Он је истакао да је у интересу и Срба и Хрвата и Бошњака да БиХ остане војно неутрална, јер би у могућем сукобу на глобалном нивоу за све у БиХ то било најбоље.

Састанку који је сазвала Жељка Цвијановић, осим Милорада Додика, присуствовали су и вршилац дужности предсједнице Владе РС и министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић, министар унутрашњих послова Драган Лукач и министар правде Српске Антон Касиповић. Поред њих, на састанку је био и замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламента БиХ Небојша Радмановић и предсједавајућа Вијећа народа РС Нада Тешановић, као и лидери ДНС-а Марко Павић, СП-а Петар Ђокић, НДП-а Драган Чавић, као и Недељко Гламочак из СДС-а и Перица Бундало из ПДП-а, затим директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић, предсједник БОРС-а Миломир Савчић и представници свих осталих организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата. Иако су били позвани, састанку нису присуствовали министри у Савјету министара БиХ из Републике Српске Мирко Шаровић, Драган Мектић и Игор Црнадак.

Поједини закључци

- Све до престанка мандата ОХР-а и ЕУФОР-а не постоје услови за коначно одређење БиХ у вези са војним интеграционим процесима који су намијењени искључиво сувереним државама

- Неопходно је да се сви чланови Комисије за израду “Годишњег националног програма о сарадњи БиХ и НАТО за период 2018-2019” из Републике Српске, одмах повуку из чланства

- Захтијева се од министара у Савјету министара БиХ из РС да не учествују у доношењу било каквих одлука везаних за приступање БиХ НАТО-у

- Неопходно је приступити измјенама кривичног законодавства РС на начин да се непридржавање ставова и одлука Народне скупштине РС у вези са питањима која задиру у уставну позицију, статус, надлежности, те виталне и стратешке интересе РС од стране изабраних-именованих лица из РС у институцијама БиХ оквалификује као кривично дјело

- Одбацује се могућност да се у сврху спровођења било каквих реформи врши пренос имовине РС на ниво БиХ

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана