Srpska preuzima identifikaciju

Goran Maunaga
Srpska preuzima identifikaciju

Banjaluka - Identifikaciju 657 posmrtnih ostataka koji se nalaze u tri spomen-kosturnice u Srpskoj, a za koje nadležni Institut za nestala lica BiH već godinama nije uradio DNK analizu, izvršiće institucije RS.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS Nedeljko Mitrović istakao je da će odluka o tome vjerovatno biti donesena na sastanku s predstavnicima Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica RS, kojem će prisustvovati i ministar pravde RS Gorana Zlatković.

- Tužioci su ekshumacije i obdukcije tih 657 posmrtnih ostataka radili prije početka rada Instituta za nestala lica BiH. To zbog blokada nije završeno, tako da će sada samo nastaviti proces identifikacije pa pravna regulativa nije problem. Problem će jedino biti sa krvnim uzorcima. Ako ih ne dobijemo, moraćemo ponovo od porodica tražiti krvne uzorke i ponovo obrađivati koštane, što je tehnički problem - kazao je Mitrović.

Dodao je da je Skupština Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila nedavno zatražila i da se, zbog zastoja u procesu traženja nestalih Srba u BiH, djelimično ili u potpunosti proces traženja nestalih vrati na entitetski nivo.

- U prelaznom periodu Republički centar treba da preuzme maksimalnu ulogu u saradnji sa Institutom za traženje nestalih lica, Savjetom ministara i drugim institucijama koje su uključene u proces traženja nestalih - rekao je Mitrović.

Direktor Zavoda za sudsku medicinu RS Željko Karan je rekao da je Zavod, u pogledu tehničke opremljenosti, spreman za identifikaciju 657 posmrtnih ostataka, ali da prije toga treba riješiti situaciju sa donošenjem naredbi nadležnih organa, te regulisati pitanje finansiranja tog procesa.

- Zavod, kao ustanova, nije na republičkom budžetu, a potrebno je 300.000 KM za raspisivanje tendera za kupovinu hemikalija u potrebnim količinama i za tehničko jačanje Zavoda. Prvo bismo radili na uzimanju koštanih uzoraka iz 657 posmrtnih ostataka, a nakon toga na krvnim uzorcima članova porodica poginulih - kazao je Karan.

Dodao je da je potrebno napraviti projekat identifikacija s ciljem da se precizira šta će se raditi, u kojim rokovima, te kolika su finansijska sredstva potrebna za realizaciju tog projekta.

Radna grupa

Skupština Organizacije porodica poginulih usvojila je zahtjev da bude formirana radna grupa koja treba do kraja septembra da utvrdi organizacione i druge formalne razloge da bi se počelo sa identifikacijom 657 posmrtnih ostataka na kojima je ranije izvršena obdukcija.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana