Српска преузима идентификацију

Горан Маунага
Српска преузима идентификацију

Бањалука - Идентификацију 657 посмртних остатака који се налазе у три спомен-костурнице у Српској, а за које надлежни Институт за нестала лица БиХ већ годинама није урадио ДНК анализу, извршиће институције РС.

Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила РС Недељко Митровић истакао је да ће одлука о томе вјероватно бити донесена на састанку с представницима Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица РС, којем ће присуствовати и министар правде РС Горана Златковић.

- Тужиоци су ексхумације и обдукције тих 657 посмртних остатака радили прије почетка рада Института за нестала лица БиХ. То због блокада није завршено, тако да ће сада само наставити процес идентификације па правна регулатива није проблем. Проблем ће једино бити са крвним узорцима. Ако их не добијемо, мораћемо поново од породица тражити крвне узорке и поново обрађивати коштане, што је технички проблем - казао је Митровић.

Додао је да је Скупштина Организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила недавно затражила и да се, због застоја у процесу тражења несталих Срба у БиХ, дјелимично или у потпуности процес тражења несталих врати на ентитетски ниво.

- У прелазном периоду Републички центар треба да преузме максималну улогу у сарадњи са Институтом за тражење несталих лица, Савјетом министара и другим институцијама које су укључене у процес тражења несталих - рекао је Митровић.

Директор Завода за судску медицину РС Жељко Каран је рекао да је Завод, у погледу техничке опремљености, спреман за идентификацију 657 посмртних остатака, али да прије тога треба ријешити ситуацију са доношењем наредби надлежних органа, те регулисати питање финансирања тог процеса.

- Завод, као установа, није на републичком буџету, а потребно је 300.000 КМ за расписивање тендера за куповину хемикалија у потребним количинама и за техничко јачање Завода. Прво бисмо радили на узимању коштаних узорака из 657 посмртних остатака, а након тога на крвним узорцима чланова породица погинулих - казао је Каран.

Додао је да је потребно направити пројекат идентификација с циљем да се прецизира шта ће се радити, у којим роковима, те колика су финансијска средства потребна за реализацију тог пројекта.

Радна група

Скупштина Организације породица погинулих усвојила је захтјев да буде формирана радна група која треба до краја септембра да утврди организационе и друге формалне разлоге да би се почело са идентификацијом 657 посмртних остатака на којима је раније извршена обдукција.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана