Srpska presijeca put članstvu u NATO-u

Svjetlana Šurlan
Srpska presijeca put članstvu u NATO-u

Banjaluka - Republika Srpska operativno pokušava da razvije modele primjene Rezolucije o vojnoj neutralnosti i obustavlja primjenu Akcionog plana za članstvo BiH u NATO-u (MAP), izjavio je juče predsjednik RS Milorad Dodik.

On je poslije sastanka sa delegacijom Ministarstva odbrane i Vojske Srbije predvođene ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom u Banjaluci rekao da svi predstavnici RS treba da poštuju odluku Narodne skupštine RS koja je donijela Rezoluciju o vojnoj neutralnosti.

- Vjerujem da će tako i biti. NATO podržava samo jednu stranu u BiH, u ovom slučaju bošnjačku, i ne postoji prostor za razgovor. Srpska će to odbiti, bez obzira na to što se radi o NATO-u. Nedavno smo u Narodnoj skupštini usvojili Rezoluciju o vojnoj neutralnosti i operativno pokušavamo da razvijamo modele njene primjene. Bilo je tumačenja da mi na to nemamo pravo, ali to je naš stav na koji imamo pravo u okviru BiH i sa tim stavom izlazimo u eventualnim razgovorima o tome, kad god budu bili - rekao je Dodik.

MAP bi, prema ranijim najavama, trebalo da bude aktiviran početkom iduće godine.

Dodik je rekao da podržava politike koje Srbija vodi u vezi sa vojnom neutralnosti.

- RS ne želi da ima granicu vojnih saveza na Drini. Želimo da sačuvamo integritet kada je riječ o tom pitanju i to ne krijemo. Jasno smo rekli da pratimo Srbiju u tom pitanju. Ne možemo da pređemo preko činjenice da je NATO u dva navrata bombardovao srpski narod i da od štete koje su nanijeli time i sankcijama koje su uveli još ne možemo da se oporavimo - istakao je Dodik.

Dodik je kazao da je Srbija potpisnik i garant Dejtonskog sporazuma i da je nezadovoljan zbog toga što ona nije uključena u Savjet za primjenu mira.

- Raduje nas ponovljen čvrst stav Srbije da poštuje teritorijalni integritet BiH, ali i da ne propušta da kaže da se mora poštovati dogovor u BiH kao što predviđa Dejtonski sporazum. Tu vidimo ozbiljnu podršku i činjenici da smo faktor koji je predviđen da rješava probleme na nivou BiH - rekao je Dodik.

On je Vulina izvijestio da je BiH u ozbiljnoj krizi, istakavši da to nije novost.

- BiH je i prije nego što je formirana bila u krizi, kao i svih ovih godina. Stepen međunarodnog intervencionizma je i dalje velik, ambasadori pokušavaju da održe sistem vladanja, ambasadorkratiju i da odlučuju o unutrašnjim pitanjima zemlje. To govori o tome kakvo je stanje u BiH - naveo je Dodik i dodao da se međunarodni intervencionizam ogleda i u otimanju vojne imovine RS putem Suda BiH.

Vulin je rekao da je Srbija garant Dejtonskog sporazuma i da on bezuslovno mora biti poštovan i sprovođen.

- Shodno tome, poštujemo teritorijalni integritet i suverenitet BiH i smatramo da RS ima svoju ulogu, koja ni na koji način ne može biti umanjena ili ugrožena bilo kakvim naknadnim tumačenjima. Sve što se dogovore dva entiteta i tri naroda za nas je prihvatljivo, a sve što se ne radi u tom pravcu može biti izuzetno opasno i imati nesagledive posledice, a to niko ne želi. Najveći interes Srbije su mir i stabilnost u regionu i uspešna RS. Zbog toga nastojimo da ekonomski pomognemo RS i da pokažemo koliko smo zainteresovani za svakodnevni život i ekonomski prosperitet građana Srpske. Nastavićemo da sprovodimo takvu politiku. BiH iskreno poštujemo, RS iskreno volimo - rekao je Vulin.

U NATO štabu u Sarajevu su rekli da BiH treba da odluči o svojoj budućnosti.

- Kao što važi za svaku drugu državu, na BiH je da odluči o svojoj budućnosti. NATO ne tjera nikoga da mu se pridruži. To je suverena odluka suverenih država - istakli su u NATO-u.

Dodali su da na zahtjev vlasti u BiH podržavaju reformu odbrane, daju stručne savjete i pružaju pomoć nastojanjima u kontekstu reforme odbrane i Partnerstva za mir.

- Svjesni smo različitih stavova u BiH u vezi sa ovim pitanjima. NATO će nastaviti raditi sa institucijama BiH pružajući podršku njenom dugotrajnom spoljnopolitičkom cilju punih evroatlantskih integracija - naglasili su u NATO-u.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Mladen Bosić iz SDS-a je rekao da ne zna na koji način tehnički Dodik namjerava da zaustavi primjenu MAP-a.

  • Upravo je Nebojša Radmanović iz SNSD-a bio član Predsjedništva BiH i potpisao zahtjev za pristupanje MAP-u. Dodik bi trebalo da objasni i da sprovede kroz institucije BiH i RS tu svoju inicijativu. To je jedna od stotina inicijativa i izjava koje je davao, a koje nisu imale nikakvu suštinu i posljedicu - istakao je Bosić.

Milionski remont

Ministarstvo odbrane Srbije obezbijedilo je oko 5,5 miliona KM za remont tenkovskih i avionskih motora u „Orlu“ iz Bijeljine i Fabrici motora specijalne namjene u Palama.

Milorad Dodik je kazao da će pored ovih fabrika za potrebe Ministarstva odbrane i Vojske Srbije biti angažovani i drugi kapaciteti u RS.

- Srbija je uspjela da digne namjensku industriju i ima ogromne ugovore za proizvodnju oružja i vojne opreme za treća tržišta. Mi u tome vidimo šansu i razgovaraćemo o većem uključivanju kapaciteta RS u sve to - istakao je Dodik.

Aleksandar Vulin je rekao da će Srbija znatno povećati obim saradnje sa namjenskom industrijom RS.

- Obezbedili smo poslove remonta. Jedan ugovor biće potpisan u petak, a drugi iduće sedmice nakon čega stižu motori - kazao je Vulin.

Sastanku su prisustvovali i delegacija Vojske Srbije, premijerka RS Željka Cvijanović i ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana