Српска пресијеца пут чланству у НАТО-у

Свјетлана Шурлан
Српска пресијеца пут чланству у НАТО-у

Бањалука - Република Српска оперативно покушава да развије моделе примјене Резолуције о војној неутралности и обуставља примјену Акционог плана за чланство БиХ у НАТО-у (МАП), изјавио је јуче предсједник РС Милорад Додик.

Он је послије састанка са делегацијом Министарства одбране и Војске Србије предвођене министром одбране Александром Вулином у Бањалуци рекао да сви представници РС треба да поштују одлуку Народне скупштине РС која је донијела Резолуцију о војној неутралности.

- Вјерујем да ће тако и бити. НАТО подржава само једну страну у БиХ, у овом случају бошњачку, и не постоји простор за разговор. Српска ће то одбити, без обзира на то што се ради о НАТО-у. Недавно смо у Народној скупштини усвојили Резолуцију о војној неутралности и оперативно покушавамо да развијамо моделе њене примјене. Било је тумачења да ми на то немамо право, али то је наш став на који имамо право у оквиру БиХ и са тим ставом излазимо у евентуалним разговорима о томе, кад год буду били - рекао је Додик.

МАП би, према ранијим најавама, требало да буде активиран почетком идуће године.

Додик је рекао да подржава политике које Србија води у вези са војном неутралности.

- РС не жели да има границу војних савеза на Дрини. Желимо да сачувамо интегритет када је ријеч о том питању и то не кријемо. Јасно смо рекли да пратимо Србију у том питању. Не можемо да пређемо преко чињенице да је НАТО у два наврата бомбардовао српски народ и да од штете које су нанијели тиме и санкцијама које су увели још не можемо да се опоравимо - истакао је Додик.

Додик је казао да је Србија потписник и гарант Дејтонског споразума и да је незадовољан због тога што она није укључена у Савјет за примјену мира.

- Радује нас поновљен чврст став Србије да поштује територијални интегритет БиХ, али и да не пропушта да каже да се мора поштовати договор у БиХ као што предвиђа Дејтонски споразум. Ту видимо озбиљну подршку и чињеници да смо фактор који је предвиђен да рјешава проблеме на нивоу БиХ - рекао је Додик.

Он је Вулина извијестио да је БиХ у озбиљној кризи, истакавши да то није новост.

- БиХ је и прије него што је формирана била у кризи, као и свих ових година. Степен међународног интервенционизма је и даље велик, амбасадори покушавају да одрже систем владања, амбасадоркратију и да одлучују о унутрашњим питањима земље. То говори о томе какво је стање у БиХ - навео је Додик и додао да се међународни интервенционизам огледа и у отимању војне имовине РС путем Суда БиХ.

Вулин је рекао да је Србија гарант Дејтонског споразума и да он безусловно мора бити поштован и спровођен.

- Сходно томе, поштујемо територијални интегритет и суверенитет БиХ и сматрамо да РС има своју улогу, која ни на који начин не може бити умањена или угрожена било каквим накнадним тумачењима. Све што се договоре два ентитета и три народа за нас је прихватљиво, а све што се не ради у том правцу може бити изузетно опасно и имати несагледиве последице, а то нико не жели. Највећи интерес Србије су мир и стабилност у региону и успешна РС. Због тога настојимо да економски помогнемо РС и да покажемо колико смо заинтересовани за свакодневни живот и економски просперитет грађана Српске. Наставићемо да спроводимо такву политику. БиХ искрено поштујемо, РС искрено волимо - рекао је Вулин.

У НАТО штабу у Сарајеву су рекли да БиХ треба да одлучи о својој будућности.

- Као што важи за сваку другу државу, на БиХ је да одлучи о својој будућности. НАТО не тјера никога да му се придружи. То је суверена одлука суверених држава - истакли су у НАТО-у.

Додали су да на захтјев власти у БиХ подржавају реформу одбране, дају стручне савјете и пружају помоћ настојањима у контексту реформе одбране и Партнерства за мир.

- Свјесни смо различитих ставова у БиХ у вези са овим питањима. НАТО ће наставити радити са институцијама БиХ пружајући подршку њеном дуготрајном спољнополитичком циљу пуних евроатлантских интеграција - нагласили су у НАТО-у.

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламента БиХ Младен Босић из СДС-а је рекао да не зна на који начин технички Додик намјерава да заустави примјену МАП-а.

  • Управо је Небојша Радмановић из СНСД-а био члан Предсједништва БиХ и потписао захтјев за приступање МАП-у. Додик би требало да објасни и да спроведе кроз институције БиХ и РС ту своју иницијативу. То је једна од стотина иницијатива и изјава које је давао, а које нису имале никакву суштину и посљедицу - истакао је Босић.

Милионски ремонт

Министарство одбране Србије обезбиједило је око 5,5 милиона КМ за ремонт тенковских и авионских мотора у „Орлу“ из Бијељине и Фабрици мотора специјалне намјене у Палама.

Милорад Додик је казао да ће поред ових фабрика за потребе Министарства одбране и Војске Србије бити ангажовани и други капацитети у РС.

- Србија је успјела да дигне намјенску индустрију и има огромне уговоре за производњу оружја и војне опреме за трећа тржишта. Ми у томе видимо шансу и разговараћемо о већем укључивању капацитета РС у све то - истакао је Додик.

Александар Вулин је рекао да ће Србија знатно повећати обим сарадње са намјенском индустријом РС.

- Обезбедили смо послове ремонта. Један уговор биће потписан у петак, а други идуће седмице након чега стижу мотори - казао је Вулин.

Састанку су присуствовали и делегација Војске Србије, премијерка РС Жељка Цвијановић и министар индустрије, енергетике и рударства РС Петар Ђокић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана