Српска поново блокира УИО БиХ

capital.ba
Српска поново блокира УИО БиХ

БАЊАЛУКА – Правобранилаштво Републике Српске упутило је данас захтјев банкама за наставак блокаде рачуна Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ због 24 милиона марака дуга, сазнаје портал Capital.ba.

Република Српска већ мјесецима од УИО покушава да наплати укупно 28 милиона КМ дуга по основу правоснажне пресуде Суда БиХ, али је исти суд те покушаје већ три пута обустављао.

Посљедња таква одлука суда донесена је почетком децембра, када је до 3. марта забрањена принудна наплата дуга од УИО.

Портал Цапитал.ба сазнаје да је Српска одмах по истеку рока, до којег је принудна наплата била обустављена, затражила наставак извршног поступка.

Република Српска успјела је у претходна три покушаја принудно од УИО да наплати око четири милиона, тако да је остало да наплати још 24 милиона.

Суд БиХ донио је 7. маја 2015. године пресуду којом је УИО обавезана да Српској исплати 15 милиона КМ плус затезне камате због незаконите расподјеле прихода од индиректних пореза за 2009. и 2010. годину.

Република Српска је 2011. године поднијела тужбу против УИО, тражећи надокнаду 52,97 милиона КМ због расподјеле прихода прикупљених од ПДВ-а за 2009. и 2010. годину на штету РС. Након што је тај дуг исплаћен, РС је повукла тужбу за главни дуг, али је пред судом настављен поступак за наплату затезне камате у износу око 15 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана