Српска политички и економски још ближе Русији

Ведрана Кулага
Српска политички и економски још ближе Русији

Бањалука, Москва - Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Милорад Додик и предсједница Српске Жељка Цвијановић разговараће данас са шефом руске дипломатије Сергејем Лавровим, а током боравка у Русији састаће се са челницима тамошњих компанија, прије свега из гасног сектора.

Потврдио је то за “Глас Српске” шеф Представништва Републике Српске у Русији Душко Перовић и додао да је био планиран и састанак званичника РС са првим човјеком те државе Владимиром Путином, али да је тешко да ће до тога доћи због његових обавеза у оквиру економског форума, на којем ће учествовати и Додик и Цвијановићева.

- Био је планиран састанак са Владимиром Путином, али је гост на форуму у Санкт Петербургу предсједник Кине Си Ђинпинг и све вријеме биће са њим, тако да, ако се не сретну, састанак ће највјероватније бити на јесен - рекао је Перовић и додао да би Додик требало да се састане са министром иностраних послова Катара.

Састанак са представницима компаније “Гаспром” заказан је за суботу, а у најави су, како је рекао, и неки сусрети са представницима других земаља у оквиру и на маргинама форума. Кључна тема је оживљавање договора у вези са гасом и одвајањем крака руског гасовода “Турски ток” за Српску те градња гасне термоелектране.

- На столу је све оно што је договарано када је био актуелан “Јужни ток”, а послије састанка у суботу биће познато више детаља, јер ће то бити својеврсни старт цијеле те приуче - рекао је Перовић.

Цвијановићева је раније изјавила да економски форум има глобални значај и додала да је РС заинтересована да развија своју гасну инфраструктуру. У плану је и потписивање мапе пута за сарадњу са Санкт Петербургом у вези са јачањем међусобних односа у култури, економији, спорту, трговини, инфраструктури и другим областима.

- Сарадња са Русијом функционише, добро се политички разумијемо. Русија не ради у интересу једног, а на штету осталих, већ се у БиХ досљедно придржава Дејтонског споразума - поручила је Цвијановићева.

Додик је поручио да ће на позив Владимира Путина учествовати на важном форуму у Санкт Петербургу и да је једна од кључних тема током боравка у Русији одвајање крака “Турског тока” за Републику Српску.

- Састаћу се са људима из “Гаспрома” и са њима разговарати о довођењу гаса у Бањалуку из економских и еколошких разлога, као и о изградњи гасне термоелектране - истакао је Додик и навео да ће се састати и са градоначелником Санкт Петербурга.

Међународни економски форум у Санкт Петербургу траје до 8. јуна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана