Српска неће признати лажне резултате пописа

Ж. Домазет, М. Миљић
Српска неће признати лажне резултате пописа

Бањалука, Сарајево - Органи и институције РС неће признати нити објавити резултате пописа становништва у БиХ чији садржај сматрају спорним и они за Српску неће производити никаква правна дејства, изјавио је јуче за "Глас Српске" предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић.

Агенција за статистику БиХ саопштила је јуче да ће у четвртак презентовати резултате пописа становништва, домаћинстава и станова у БиХ из 2013. године. За РС су ови резултати неприхватљиви јер је директор Агенције за статистику БиХ Велимир Јукић без сагласности представника РС донио одлуку о програму обраде података пописа којом је предвиђено је да око 196.000 људи из спорних пописница буду третирани као стални становници БиХ, иако годинама живе у иностранству.

Чубриловић је подсјетио да је Народна скупштина РС прошле седмице донијела закључке да је одлука неприхватљива и да је Завод за статистику у складу са тим закључцима послије истека рока да Јукић повуче спорну одлуку повукао своје представнике из Централног пописног бироа.

- Влада РС би требало ускоро да предложи закон о попису становништва, домаћинстава и станова РС како би Завод за статистику могао да објави резултате пописа у Српској. Сви ћемо се понашати у складу са закључцима највишег законодавног тијела РС за чије закључке су гласали посланици свих странака чије сједиште је у РС. Доносити одлуке прегласавањем једног народа у овој земљи увијек је опасно и никада не води просперитету и бољем развоју ситуације, него нас све заједно гура у политичку нестабилност и неизвјесност. Управо то урадио је Јукић када је донио ову једнострану одлуку, игноришући став представника РС на свим нивоима власти - истакао је Чубриловић.

Директор Завода за статистику РС Радмила Чичковић истакла је да су више пута упозоравали да ће објава резултата пописа на основу незаконитог програма дати неупотребљиве и невалидне податке који не могу бити од користи.

- То значи да ће БиХ добити нетачне резултате пописа почевши од укупног броја становника, полне, старосне и образовне до сваке друге структуре. Због тога носиоци власти неће бити у могућности да квалитетно планирају и рјешавају стварне животне проблеме својих грађана - рекла је Чичковићева за "Глас Српске".

Замјеник директора Агенције за статистику БиХ Миљан Попић става је ће резултати пописа бити незаконити и нетачни.

- Они нам неће користити, нити бити референтни ни за редовна планирања унутар БиХ, ни за европске интеграције. Агенција за статистику БиХ ће оваквим кршењем Закона о попису направити озбиљан правни преседан и трајно урушити своју позицију и углед - истакао је Попић за "Глас Српске".

Он је казао да је попис коштао више од 35 милиона КМ и да је неколико стотина људи радило више од четири године на припреми, спровођењу и обради резултата пописа, а да смо сада доведени у ситуацију непоштовања закона и правне несигурности.

- Овако објављени подаци пописа неће бити признати ни унутар статистичких институција у БиХ, па је јасно да не може бити признат ни на међународном нивоу - закључио је Попић.

Јукић је остао при ставу да Агенција за статистику БиХ стручно и професионално обавља све послове.

 - Резултати пописа су легални јер су добијени у складу са Законом о попису - казао је Јукић.

Потпредсједник Народне скупштине РС Ненад Стевандић каже да резултати које најављује Агенција за статистику БиХ не могу бити валидни јер су се представници РС повукли из Централног пописног бироа.

- То су подаци без Српске или боље да их назовемо подаци против РС. Они који свјесно гурају да на овакав начин објаве резултате пописа раде и против интереса БиХ - навео је Стевандић.

Посланик СНСД-а у Парламенту БиХ Милица Марковић каже да РС не може и неће признати лажне резултате.

- На објави тих резултата неће бити присутни представници Завода за статистику РС, а Централни пописни биро више не ради у пуном капацитету. Евидентно је да званичници институција и политичари у ФБиХ не желе договор и неће да ствари буду завршене у законским оквирима - рекла је Марковићева.

Потпредсједавајући Вијећа народа РС из реда бошњачког народа Кемо Чамџија упозорио је да су у "Службеном гласнику РС" објављена два закључка Народне скупштине РС вези с пописом, иако се о њима није изјаснило Вијеће народа оцијенивши да је тиме прекршен Устав.

Презентација у хотелу

Резултати пописа буће презентовани у сарајевском хотелу "Европа". У Агенцији за статистику кажу да ће представити резултате из свих области пописа за које су прикупљани подаци и да је то важан догађај за све у БиХ.

- Презентација резултата пописа треба да буде свечан чин за државу и то треба да буде обављено у највишем законодавном дому, односно парламенту гдје је и усвојен Закон о попису, а не у некој хотелској сали - истакао је Миљан Попић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана