Српска неће имати проблема због изостанка аранжмана ММФ-а

ATV
Српска неће имати проблема због изостанка аранжмана ММФ-а

Једна од посљедица блокаде у формирању власти у БиХ, јесте и изостанак продуженог аранжмана са Међународним моментарним фондом. На рачуне Федерације и Републике Српске до сада су уплаћене двије транше по 150 милиона марака, док је кредитни програм вриједан око 1,1 милијарду конвертибилних марака.

Република Српска издала је 270 милиона својих обвезница и кредите подигла код домаћих банака. У Министарству финансија Републике Српске увјеравају да нема проблема због изостанка аранжмана ММФ-а.

“Неће бити ни разговора о аранжману док се не формира власт у Федерацији и на нивоу БиХ. Када је у питању буџет Републике Српске, ми немамо проблема што тог аранжмана нема, због тога што смо потпуно ликвидни и имамо довољно средстава да измири своје обавезе. Буџет се пуни апсолутно плански, наравно, плански се и троши. Морам рећи да смо ми записе продали прије можда мјесец дана са каматом од нула одсто”, каже Зора Видовић, министар финансија Републике Српске.

Каматне стопе код домаћих банака приближно су једнаке онима које нуди ММФ, увјеравају у Министарству. Српска ће ипак, и по формирању Савјета министара, размотрити и продужење аранжмана са ММФ-ом. Српски члан БХ-Предсједништва Милорад Додик за АТВ каже да је очигледно да странке у БиХ опструишу формирање власти без обзира на посљедице. Република Српска је, каже Додик, финансијски стабилна, док монетарна политика унутар БиХ показује озбиљне проблеме.

“Босна и Херцеговина нам смета, јер у БиХ ништа не можемо да добијемо подршке. У БиХ монетарна политика се налази у оквирима једних изопштених центара моћи, тај центар моћи одлучује да депонује новац код страних банака. Један од тих страних банака је и Дојче банка, а она је у озбиљној кризи. И уколико пропадне та банка, доћи ће и до пропасти нашег депозита. О томе нико не води рачуна у Босни и Херцеговини”, каже Милорад Додик, предсједавајући Предсједништва БиХ.

У ММФ-у још не разматрају услове за нову траншу зајма БиХ. То ће урадити тек након формирања власти у БиХ, али и анализе планова БиХ у погледу реформи и економске политике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана