Српска на корак до објаве резултата пописа

В. К.
Српска на корак до објаве резултата пописа

Бањалука - Агенција за статистику БиХ дефинисала је Правилник о уништавању пописне грађе настале током пописа становништва, домаћинстава и станова 2013. године који је један од предуслова да Република Српска добије неопходне податке за обраду и објаву резултата за своју територију.

Правилником, који је објављен у "Службеном листу БиХ", уређено је вријеме и начин уништавања пописне грађе, а тај посао ће бити обављен по завршетку уноса података у рачунаре и спроведених контрола.

Директор Агенције ће, како је наведено, именовати комисију за уништавање пописне грађе која ће обавезно предузети све мјере с циљем заштите повјерљивих података који би могли повриједити јавни или интерес грађана.

- Према закону, база података је власништво све три статистичке институције, а поменути правилник представља корак добијању те базе, коју очекујемо ускоро - нагласили су у Заводу РС.

РС није признала резултате пописа становништва које је објавила Агенција за статистику БиХ, јер се на њему налази око 196.000 нерезидентних лица те је донијела свој Закон о попису становништва и планира да објави резултате за територију РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана