Srpska na Svjetskom urbanom forumu u Kuala Lumpuru

Srpska na Svjetskom urbanom forumu u Kuala Lumpuru 18.02.2018 11:21 | Srna

Banjaluka - Na upravo završenom devetom Svjetskom urbanom forumu u Kuala Lumpuru, u Maleziji, u organizaciji programa Ujedinjenih nacija za stanovanje, predstavljen je Institut za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

"Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske odlučilo je da, u saradnji sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastruture Srbije, sa partnerima, ove godine na Forumu predstavi jedinu vladinu referentunu ustanovu u ovoj oblasti", rekla je Srni ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić i dodala da se Republika Srpska predstavila na Panel diskusiji o implementaciji Nove urbane agende na Balkanu.


Prema njenim riječima učesnicima panela prikazana je video prezentacija Republike Srpske, kao i rad Instituta za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

"U filmu su prikazani realizovani kapitalni projekti, a učesnici Panel diskusije su upoznati i sa Prostornim planom Republike Srpske do 2025. godine i uticajem Nove urbane agende na prostorno planiranje Republike Srpske", dodala je Golićeva.

Ona je pojasnila da se Forum organizuje svake dvije godine i ima za cilj da okupi predstavnike nacionalnih, regionalnih i lokalnih vlada, privatni i nevladin sektor, istraživačke centre, razvojne fondove, kao i eksperte i lidere u oblasti održivog urbanog razvoja i stanovanja, da diskutuju i predstave rezultate implementacije Nove urbane agende.

Nova urbana agenda usvojena je u glavnom gradu Ekvadora, Kitu, oktobra 2016. godine.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica