Srpska mora biti odbranjena i ojačana

Vedrana Kulaga
Srpska mora biti odbranjena i ojačana

Banjaluka - RS je naša otadžbina i od svih nas zavisi njen opstanak, položaj i napredak, a njeni temelji postavljeni su osnivanjem Narodne skupštine RS prije dvije i po decenije, čime je napravljen istorijski korak.

Ta poruka upućena je juče iz Banjaluke gdje je obilježeno 25 godina od osnivanja Skupštine srpskog naroda u BiH koja je kasnije preimenovana u Narodnu skupštinu RS. Svečanoj sjednici parlamenta kojom je obilježen jubilej prisustvovali su najviši zvaničnici RS, njeni predstavnici u institucijama BiH, dosadašnji predsjednici Narodne skupštine Momčilo Krajišnik, Dragan Kalinić, Petar Đokić, Dušan Stojičić i Igor Radojičić, članovi Vlade RS, predstavnici pravosudnih institucija, vjerskih zajednica, Narodne skupštine Srbije, diplomatskog kora i nevladinih organizacija.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović izrazio je zahvalnost i poštovanje prema osnivačima i utemeljivačima Srpske, podsjetivši da su 24. oktobra 1991. poslanici tadašnje Skupštine SR BiH odlučili da osnuju Skupštinu srpskog naroda u BiH.

- Istorijski gledano, nakon osnivanja Skupštine srpskog naroda u BiH i donošenja Ustava učinjen je važan korak na putu stvaranja RS. Srpska je stvorena političkom voljom naroda i prihvaćena od međunarodne zajednice kao državotvorna jedinica u BiH. Poštujući prošlost, današnje generacije imaju obavezu da stvaraju stabilniju, bezbjedniju i izvjesniju budućnost. Narodna skupština je jedan od glavnih stubova RS. Ona je tekovina demokratije, prava i slobode građana - rekao je Čubrilović.

On je istakao da svi konačno moraju da prihvate dejtonski model države i društva BiH.

- Pozivamo sve one koji prihvataju RS kao trajnu zajednicu da ulože dodatne napore i sačuvaju njen status, nadležnosti i izvorna dejtonska rješenja. Osnovni uslov za unapređivanje odnosa i saradnje sa svima jeste da prihvate RS kao ravnopravan, jedinstven i nedjeljiv državotvorni entitet BiH. Ako se ne prihvati realnost u BiH i nastave zahtjevi za centralizacijom i unitarizacijom, ova zemlja će ostati vezana za prošlost i imaće neizvjesnu budućnost - rekao je Čubrilović.

Prvi predsjednik Narodne skupštine RS Momčilo Krajišnik kazao je da je osnivanjem parlamenta napravljen istorijski korak i postavljeni temelji RS.

- Srpska i njena Skupština stvorene su voljom srpskog naroda, ali to ne znači da bi neko trebalo da bude u podređenom položaju - poručio je Krajišnik.

Predsjednik RS i poslanik u prvom sazivu Narodne skupštine RS Milorad Dodik rekao je da je parlament sačuvao demokratski kapacitet.

- RS je u proteklih 25 godina prošla kroz nekoliko faza - ratni period, poslijeratnu izgradnju i fazu razvoja, a u svemu tome je Narodna skupština imala ogroman značaj - rekao je Dodik i izrazio zadovoljstvo što je parlament bio jedinstven kada je odlučivano o ključnim pitanjima, što je potvrđeno i odlukom o referendumu o Danu Republike.

Premijer RS Željka Cvijanović je istakla da je parlament kamen temeljac osnivanja i institucionalnog razvoja Srpske.

- Sigurna sam da će RS jačati svoj kapacitet, a da će jačati i svijest svih građana o važnosti RS - kaže Cvijanovićeva.

Potpredsjednik Narodne skupštine Srbije Veroljub Arsić podsjetio je da je Narodna skupština RS formirana u teškim vremenima i rekao da mu je drago što je zadržala demokratski kapacitet i što uspješno funkcioniše.

Čubrilović je uručio povelje Narodne skupštine institucijama, organizacijama i pojedincima koje im je dodijelio Organizacioni odbor za obilježavanje 25 godina postojanja i rada Skupštine. U parlamentu je otvorena izložba "25 godina Narodne skupštine", a potom je upriličen svečani prijem. Na adresu Narodne skupštine stigao je veliki broj čestitki povodom jubileja.

Dobitnici povelje Narodne skupštine RS

- prvi predsjednik RS Radovan Karadžić

- prvi potpredsjednici RS Biljana Plavšić i Nikola Koljević

- Momčilo Krajišnik

- Dragan Kalinić

- Petar Đokić

- Dušan Stojičić

- Igor Radojičić

- Ustavni sud RS

- Boračka organizacija RS

- Asocijacija "Stvaraoci RS"

- OEBS

- prvi potpredsjednici parlamenta Milovan Milanović i Branko Simić (posthumno)

- poslanici prvog saziva koji su izgubili živote u ratu

Milovan Bjelošević i Goran Zekić (posthumno)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana