Српска мора бити одбрањена и ојачана

Ведрана Кулага
Српска мора бити одбрањена и ојачана

Бањалука - РС је наша отаџбина и од свих нас зависи њен опстанак, положај и напредак, а њени темељи постављени су оснивањем Народне скупштине РС прије двије и по деценије, чиме је направљен историјски корак.

Та порука упућена је јуче из Бањалуке гдје је обиљежено 25 година од оснивања Скупштине српског народа у БиХ која је касније преименована у Народну скупштину РС. Свечаној сједници парламента којом је обиљежен јубилеј присуствовали су највиши званичници РС, њени представници у институцијама БиХ, досадашњи предсједници Народне скупштине Момчило Крајишник, Драган Калинић, Петар Ђокић, Душан Стојичић и Игор Радојичић, чланови Владе РС, представници правосудних институција, вјерских заједница, Народне скупштине Србије, дипломатског кора и невладиних организација.

Предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић изразио је захвалност и поштовање према оснивачима и утемељивачима Српске, подсјетивши да су 24. октобра 1991. посланици тадашње Скупштине СР БиХ одлучили да оснују Скупштину српског народа у БиХ.

- Историјски гледано, након оснивања Скупштине српског народа у БиХ и доношења Устава учињен је важан корак на путу стварања РС. Српска је створена политичком вољом народа и прихваћена од међународне заједнице као државотворна јединица у БиХ. Поштујући прошлост, данашње генерације имају обавезу да стварају стабилнију, безбједнију и извјеснију будућност. Народна скупштина је један од главних стубова РС. Она је тековина демократије, права и слободе грађана - рекао је Чубриловић.

Он је истакао да сви коначно морају да прихвате дејтонски модел државе и друштва БиХ.

- Позивамо све оне који прихватају РС као трајну заједницу да уложе додатне напоре и сачувају њен статус, надлежности и изворна дејтонска рјешења. Основни услов за унапређивање односа и сарадње са свима јесте да прихвате РС као равноправан, јединствен и недјељив државотворни ентитет БиХ. Ако се не прихвати реалност у БиХ и наставе захтјеви за централизацијом и унитаризацијом, ова земља ће остати везана за прошлост и имаће неизвјесну будућност - рекао је Чубриловић.

Први предсједник Народне скупштине РС Момчило Крајишник казао је да је оснивањем парламента направљен историјски корак и постављени темељи РС.

- Српска и њена Скупштина створене су вољом српског народа, али то не значи да би неко требало да буде у подређеном положају - поручио је Крајишник.

Предсједник РС и посланик у првом сазиву Народне скупштине РС Милорад Додик рекао је да је парламент сачувао демократски капацитет.

- РС је у протеклих 25 година прошла кроз неколико фаза - ратни период, послијератну изградњу и фазу развоја, а у свему томе је Народна скупштина имала огроман значај - рекао је Додик и изразио задовољство што је парламент био јединствен када је одлучивано о кључним питањима, што је потврђено и одлуком о референдуму о Дану Републике.

Премијер РС Жељка Цвијановић је истакла да је парламент камен темељац оснивања и институционалног развоја Српске.

- Сигурна сам да ће РС јачати свој капацитет, а да ће јачати и свијест свих грађана о важности РС - каже Цвијановићева.

Потпредсједник Народне скупштине Србије Верољуб Арсић подсјетио је да је Народна скупштина РС формирана у тешким временима и рекао да му је драго што је задржала демократски капацитет и што успјешно функционише.

Чубриловић је уручио повеље Народне скупштине институцијама, организацијама и појединцима које им је додијелио Организациони одбор за обиљежавање 25 година постојања и рада Скупштине. У парламенту је отворена изложба "25 година Народне скупштине", а потом је уприличен свечани пријем. На адресу Народне скупштине стигао је велики број честитки поводом јубилеја.

Добитници повеље Народне скупштине РС

- први предсједник РС Радован Караџић

- први потпредсједници РС Биљана Плавшић и Никола Кољевић

- Момчило Крајишник

- Драган Калинић

- Петар Ђокић

- Душан Стојичић

- Игор Радојичић

- Уставни суд РС

- Борачка организација РС

- Асоцијација "Ствараоци РС"

- ОЕБС

- први потпредсједници парламента Милован Милановић и Бранко Симић (постхумно)

- посланици првог сазива који су изгубили животе у рату

Милован Бјелошевић и Горан Зекић (постхумно)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана