Српска једина усвојила буџет

Жељка Домазет
Српска једина усвојила буџет

Бањалука, Сарајево - РС једина је у ову годину ушла са усвојеним буџетом и економском политиком, институције БиХ су већ на привременом финансирању, а Парламент ФБиХ није усвојио ни дневни ред на хитној сједници на којој је требало да буде усвојен буџет.

Премијерка РС Жељка Цвијановић каже да ова чињеница довољно говори о стању у БиХ.

- Српска је једина усвојила буџет за ову годину на вријеме, а чињеница да то нису успјели ни ниво БиХ ни ФБиХ потврђује да је РС једини организован и функционалан дио БиХ. И ова чињеница манифестује стабилност институција РС и да Влада има јасну парламентарну већину у Народној скупштини - казала је Цвијановићева.

Предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић наглашава да Српска већ годинама на вријеме реализује своје законске обавезе усвајајући буџет и економску политику.

- Не радује ме чињеница да на нивоу БиХ и ФБиХ није на вријеме усвојен буџет. Плашим се да нас не стигне заједничка казна несарадње са међународним финансијским институцијама. Сматрам да би они који испуњавају своје обавезе требало да имају бенефите и на том плану - истакао је Чубриловић и изразио наду да ће на нивоу БиХ и ФБиХ врло брзо бити испуњене обавезе и превазиђени проблеми.

Наставак сједнице Парламента БиХ заказан је за 17. јануар, али је због распада владајуће коалиције неизвјесно да ли ће бити довољно гласова за усвајање буџета. На алармантно стање у ФБиХ упозорио је и премијер тог ентитета Фадил Новалић који је посљедњег радног дана у 2017. години писао предсједницима домова Парламента ФБиХ и затражио да за викенд током новогодишњих празника закажу сједнице на којима би био разматран и буџет за 2018. годину. Његов захтјев је одбијен иако је истакао да ће без буџета бити немогуће реализовати споразум Владе са представницима борачких удружења и друге исплате које су планирали и обећали грађанима, а које су на вишем нивоу у односу на први квартал 2017. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана