Srpska ima moćnog saveznika

Veljko Zeljković
Srpska ima moćnog saveznika

Banjaluka - Posjeta ministra inostranih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova Banjaluci znak je da se ova moćna država vratila na Balkan i da neće dozvoliti nikakve pokušaje rušenja Republike Srpske, kroz eventualno “raspakivanje” Dejtonskog sporazuma.

Smatra ovo profesor međunarodnog prava na Filozofskom fakultetu u Istočnom Sarajevu Srđan Perišić.

- Iz ruske spoljne politike vidljivo je da će vlast u Kremlju štititi interese Republike Srpske i njen položaj unutar BiH. To je nedvosmisleno u svom govoru i poručio Lavrov, navodeći da je Rusija za doslednu primenu Dejtonskog mirovnog sporazuma, a to znači BiH sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda - kaže Perišić za “Glas Srpske”.

Prema njegovim riječima, djelovanjem određenih zapadnih zemalja Dejtonski sporazum je već godinama na klimavim nogama, jer se uporno pokušavaju derogirati ustavne nadležnosti Republike Srpske, ali i ona sama demonizovati u očima svjetske javnosti.

- Rusija to sigurno neće dozvoliti i staće u zaštitu Republike Srpske, a samim tim i BiH - istakao je Perišić dodajući kako je ova posjeta pokazala da Kremlj cijeni i uvažava politiku koju vodi sadašnje rukovodstvo Republike Srpske, kako na unutrašnjem, tako i spoljnom planu, a pogotovo kada je u pitanju eventualni ulazak BiH u NATO.

Perišić smatra da je i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prepoznao momentum povratka Rusije na svjetsku scenu i okrenuo se ka njoj kao moćnom i prijateljskom savezniku. 

Pored toga, smatra Perišić, ne treba zaboraviti ni na kulturne i istorijske veze srpskog i ruskog naroda, a koje nikome u BiH ne bi trebalo da smetaju. 

Stavove Perišića dijeli i politički analitičar iz Beograda Dragomir Anđelković koji je uvjeren da posjeta Lavrova Banjaluci na najbolji način pokazuje koliko vlasti u Kremlju cijene Republiku Srpsku i pridaju značaj položaju srpskog naroda na ovim prostorima.

- Lavrov ne posećuje ni mnogo veće zemlje od Republike Srpske. Svojim dolaskom u Banjaluku on je pokazao da srpski narod ima maksimalnu podršku od Rusije i njenog rukovodstva, ali je i odaslao jasnu i nedvosmislenu poruku čitavom svetu, a to je da oni neće dozvoliti pokušaje “gušenja” Republike Srpske, već će insistirati na doslednoj primeni Dejtonskog sporazuma - navodi Anđelković. 

Iako Rusija nije do sada favorizovala nijednog političara u Srpskoj, Anđelković smatra da je predsjednik RS ipak u Kremlju prepoznat kao neko na koga se oni mogu osloniti i neko sa kim se može uspješno sarađivati o važnim pitanjima značajnim za obje zemlje.

- U prilog svih ovih mojih tvrdnji ide i najavljeni Dodikov sastanak u Sočiju sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. Koliko se evropskih lidera može pohvaliti da se srelo sa moćnim Vladimirom Putinom? Malo, a pogotovo ne tako često - naveo je Anđelković.  

Dodik, koji će idućih dana otputovati u Soči gdje će se sastati sa Putinom, rekao je da je još ranije bilo riječi o tome da se krajem septembra ili početkom oktobra sastane sa ruskim predsjednikom. Predsjednik Srpske je istakao da ima nekoliko ideja koje bi želio da predloži u tom razgovoru kako bi bila ojačana, prije svega, trgovinska saradnja Rusije i Republike Srpske, i da pozove ruske investitore.

Šansa za bolje odnose sa SAD

Republika Srpska, ali i Srbija, imaju dobru priliku da poprave svoje odnose sa Bijelom kućom, pogotovo od kada je na čelo američke administracije došao Donald Tramp.

- Ranije američke administracije su radile protiv interesa srpskog naroda. Sada se tu nešto promenilo i američka politika više nije toliko “crna” prema ovim prostorima. To bi trebalo iskoristiti - smatra Anđelković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana