Srpska i UIO gube milione maraka u Robnim rezervama

Marijana Miljić
Srpska i UIO gube milione maraka u Robnim rezervama

Banjaluka - Priznata potraživanja povjerilaca od Robnih rezervi RS iznose 26 miliona KM, ali na tom spisku nije Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, koja bi mogla ostati bez miliona, dok je Ministarstvo finansija RS prebačeno u drugi red za isplatu i ostaće kratkih rukava.

Najveći povjerilac čija su potraživanja priznata je Rafinerija nafte Brod sa osam miliona, dok Robne rezerve, koje su završile u stečaju, „Elektroprivredi RS“ duguju 1,6 miliona KM.

- Vrijednost imovine Robnih rezervi koja nije sporna iznosi 11,5 miliona KM, a priznata potraživanja 26 miliona KM. Povjerioci iz opšteg isplatnog reda potražuju 11,5 miliona, a iz nižeg isplatnog reda 14,5 miliona KM - kazala je stečajna upravnica Robnih rezervi Dosta Baraković nakon ispitnog i izvještajnog ročišta, koje je juče održano u Okružnom privrednom sudu u Banjaluci.

Ona je osporila potraživanja UIO u iznosu od 9,5 miliona.

- Razlog za osporavanje potraživanja UIO je što hipoteku nisu upisali u roku. Osim toga, 2012. godine govorilo se o dugu od 2,5 miliona, a ta cifra je sada dostigla 9,5 miliona KM - istakla je Barakovićeva.

Potraživanja Ministarstva finansija RS teška 14,5 miliona prebačena su u niži isplatni red.

- Potraživanja Ministarstva finansija RS smo priznali, ali smo ih svrstali u niži isplatni red. Riječ je o kategoriji povjerilaca kojima dugovanja izmirujemo tek kada namirimo sve ostalo, jer se radi o povezanom pravnom licu. Ta potraživanja neće biti naplaćena. Riječ je o novcu koji je u vidu podsticaja plasiran poljoprivrednicima za sjetvu u 2012. godini, a Vlada RS je 2014. donijela odluku da budu otpisana. Nadzorni odbor Robnih rezervi nije sproveo tu odluku - kazala je Barakovićeva.

Poslije otvaranja stečaja Barakovićeva je u preduzeću zatekla 29 radnika, a na radničkoj listi prijavljenih potraživanja je 35 imena, jer su tu i bivši zaposleni.

- Ukupan dug prema radnicima je oko 500.000, a potraživanja od 160.000 KM svrstana su u viši isplatni red i dolaze na naplatu odmah nakon razlučnih povjerilaca - kazala je Barakovićeva.

Ona je objasnila i da su Robne rezerve RS od samog osnivanja bile osuđene na propast s obzirom na to da su naslijedile velike dugove od bivše Direkcije za robne rezerve.

- Stečaju su doprinijele i odluke Vlade RS i ugovor sa farmom „Farmland“ iz Nove Topole sa kojom se vode sporovi vrijedni četiri miliona KM - kazala je Barakovićeva.

Skupština povjerilaca usvojila je izvještaj Barakovićeve i izabrala odbor povjerilaca od pet članova.

Direktor Robnih rezervi RS Mirko Marčeta 9. marta ove godine podnio je prijedlog Okružnom privrednom sudu u Banjaluci za pokretanje stečaja u ovom preduzeću koji je otvoren četiri mjeseca kasnije.

Novo rješenje

Vlada RS usvojila je polovinom jula ove godine Prijedlog zakona o interventnim nabavkama, kojim je zatvorena praznina nastala zbog odlaska Robnih rezervi RS u stečaj.

Ovim zakonskim rješenjem definisano je da u budžetu RS svake godine bude obezbijeđen novac za djelovanje u kriznim situacijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana