Српска и УИО губе милионе марака у Робним резервама

Маријана Миљић
Српска и УИО губе милионе марака у Робним резервама

Бањалука - Призната потраживања повјерилаца од Робних резерви РС износе 26 милиона КМ, али на том списку није Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, која би могла остати без милиона, док је Министарство финансија РС пребачено у други ред за исплату и остаће кратких рукава.

Највећи повјерилац чија су потраживања призната је Рафинерија нафте Брод са осам милиона, док Робне резерве, које су завршиле у стечају, „Електропривреди РС“ дугују 1,6 милиона КМ.

- Вриједност имовине Робних резерви која није спорна износи 11,5 милиона КМ, а призната потраживања 26 милиона КМ. Повјериоци из општег исплатног реда потражују 11,5 милиона, а из нижег исплатног реда 14,5 милиона КМ - казала је стечајна управница Робних резерви Доста Бараковић након испитног и извјештајног рочишта, које је јуче одржано у Окружном привредном суду у Бањалуци.

Она је оспорила потраживања УИО у износу од 9,5 милиона.

- Разлог за оспоравање потраживања УИО је што хипотеку нису уписали у року. Осим тога, 2012. године говорило се о дугу од 2,5 милиона, а та цифра је сада достигла 9,5 милиона КМ - истакла је Бараковићева.

Потраживања Министарства финансија РС тешка 14,5 милиона пребачена су у нижи исплатни ред.

- Потраживања Министарства финансија РС смо признали, али смо их сврстали у нижи исплатни ред. Ријеч је о категорији повјерилаца којима дуговања измирујемо тек када намиримо све остало, јер се ради о повезаном правном лицу. Та потраживања неће бити наплаћена. Ријеч је о новцу који је у виду подстицаја пласиран пољопривредницима за сјетву у 2012. години, а Влада РС је 2014. донијела одлуку да буду отписана. Надзорни одбор Робних резерви није спровео ту одлуку - казала је Бараковићева.

Послије отварања стечаја Бараковићева је у предузећу затекла 29 радника, а на радничкој листи пријављених потраживања је 35 имена, јер су ту и бивши запослени.

- Укупан дуг према радницима је око 500.000, а потраживања од 160.000 КМ сврстана су у виши исплатни ред и долазе на наплату одмах након разлучних повјерилаца - казала је Бараковићева.

Она је објаснила и да су Робне резерве РС од самог оснивања биле осуђене на пропаст с обзиром на то да су наслиједиле велике дугове од бивше Дирекције за робне резерве.

- Стечају су допринијеле и одлуке Владе РС и уговор са фармом „Фармланд“ из Нове Тополе са којом се воде спорови вриједни четири милиона КМ - казала је Бараковићева.

Скупштина повјерилаца усвојила је извјештај Бараковићеве и изабрала одбор повјерилаца од пет чланова.

Директор Робних резерви РС Мирко Марчета 9. марта ове године поднио је приједлог Окружном привредном суду у Бањалуци за покретање стечаја у овом предузећу који је отворен четири мјесеца касније.

Ново рјешење

Влада РС усвојила је половином јула ове године Приједлог закона о интервентним набавкама, којим је затворена празнина настала због одласка Робних резерви РС у стечај.

Овим законским рјешењем дефинисано је да у буџету РС сваке године буде обезбијеђен новац за дјеловање у кризним ситуацијама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана