Srpska i Srbija za mir i stabilnost

Vedrana Kulaga
Srpska i Srbija za mir i stabilnost

Banjaluka - Republiku Srpsku i Srbiju povezuju čvrste istorijske, bratske i prijateljske veze, a Republika Srpska želi da Srbija ostane garant mira te primjer svima u regionu, poručeno je juče iz Banjaluke, gdje je upriličen svečani prijem povodom obilježavanja 15. februara - Dana državnosti Srbije.

Domaćin i organizator svečanog prijema bio je generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić koji je istakao da su odnosi Srbije i Srpske odlični.

- Srbija je u poslednjih nekoliko godina uložila 22 miliona evra u realizaciju različitih projekata u Republici Srpskoj. Verujem da će ovaj trend biti nastavljen i naš osnovni cilj mora biti mir i stabilnost - poručio je Nikolić.

Zvaničnici Srpske koji su bili na svečanom prijemu izrazili su uvjerenje da će Srbija i u narednom periodu biti snažna i prosperitetna, da će ostvariti svoje strateške ciljeve i biti primjer zemljama regiona. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je Srbija najvažniji faktor mira i stabilnosti na Balkanu, što predsjednik te zemlje Aleksandar Vučić pokazuje svaki dan.

- Dan državnosti Srbije praznik je i u RS. Obilježavajući ovaj praznik, svi iz političkog, javnog i privrednog života RS okupili smo se da pokažemo snagu i jedinstvo koje imamo sa Srbijom. Svi moraju biti okupljeni oko ideje mira, a Srbija u tom pogledu može služiti kao primjer - rekao je Dodik nakon prijema u Banskom dvoru.

Predsjednica RS Željka Cvijanović rekla je da je u Banjaluci ovo već postalo uobičajeno okupljanje.

- Time pokazujemo snagu naših veza, međusobno poštovanje i opredijeljenost da zajedno radimo i sarađujemo. Prisjećamo se svega što je važno u našoj istoriji i kako su stvarani temelji države, ustavnosti i na koji način treba da obilježimo nešto što je trebalo da donese slobodu - rekla je Cvijanovićeva te istakla da Srbija za RS predstavlja mnogo više od nekoga ko se može nazvati komšijom. Svečanosti su prisustvovali i predsjednik Narodne skupštine Srpske Nedeljko Čubrilović, premijer Srpske Radovan Višković, predstavnici vjerskih zajednica, te zvanice iz političkog, kulturnog i javnog života Republike Srpske i BiH. Čubrilović je u svoje i u ime Narodne skupštine čestitao Vučiću Sretenje.

- Srpska, njen narod i političko rukovodstvo posebno se raduju institucionalnoj stabilnosti, ekonomskom napretku i progresu Srbije - naveo je Čubrilović.

Čestitku rukovodstvu Srbije uputio je premijer Radovan Višković.

Ustav

U Srbiji će danas biti proslavljen Dan državnosti u znak sjećanja na Sretenje 1804. godine, kada je u Prvom srpskom ustanku počelo oslobađanje od Turaka, te na isti datum iz 1835. godine, kada je donesen prvi moderni Ustav Srbije - Sretenjski ustav.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana