Српска и Пољска јачају сарадњу

Срна
Српска и Пољска јачају сарадњу

Бањалука - Министар за економске односе и регионалну сарадњу РС Златан Клокић истакао је да ће привредни форум који је јуче одржан у Бањалуци, а на којем су учествовали привредници из РС и Пољске, допринијети јачој економској сарадњи и повећању спољнотрговинске размјене.

Након састанка ресорних министара у Влади Српске и делегације регије Доња Шлеска у Пољској, Клокић је рекао да о значају форума најбоље говори бројност делегације из Пољске, у којој су били и бројни новинари.

Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС Сребренка Голић нада се да ће послије форума бити нових пословних контаката и конкретне сарадње.

- Оно што је већ увелико видљиво јесте да је након потписивања споразума о сарадњи у фебруару спољнотрговинска сарадња РС и Пољске увећана - рекла је Голићева.

Предсједник Комитета парламента Доње Шлеске за привредни и регионални развој Марек Обренбалски нагласио је да је посебно значајна подршка Пољске РС и БиХ на путу ка ЕУ.

- Пољска је већ дуго година чланица ЕУ и веома радо ће подијелити своје искуство на том путу - рекао је Обренбалски.

Директор Агенције за развој малих и средњих предузећа РС Маринко Ђукић рекао је да је спољнотрговинска размјена Републике Српске и Пољске у прошлој години била већа од 70 милиона КМ, те да се у овој години биљежи тренд повећања.

Састанку су присуствовали и министар индустрије, енергетике и рударства Српске Петар Ђокић и министар трговине и туризма Предраг Глухаковић, а на форуму који је одржан након тога учествовало је више  од 40 привредника и с једне и с друге стране из области пољопривреде, прехрамбене, текстилне и хемијске индустрије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана