Srpska gradi razvoj na ulaganju u energetiku

Marijana Miljić
Srpska gradi razvoj na ulaganju u energetiku

Banjaluka - Na listi javnih investicija koju je kreirala Vlada RS za iduće dvije godine nalaze se 192 projekta vrijedna 656,9 miliona maraka, a najveća ulaganja su u energetskom sektoru.

Projekti su definisani Nacrtom programa javnih investicija RS za period od 2018. do 2020. godine, koji je usvojila Vlada. Novina u programu je što RS prvi put ima preliminarnu listu prioritetnih projekata, usklađenu sa zahtjevima EU i međunarodnih finansijskih institucija.

- Ugovorene investicije za dvogodišnji period teške su 656,9 miliona KM, a najveće će biti realizovane u sektorima energetike, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Novac će biti ulagan i u rješavanje stambenog problema izbjeglica i raseljenih lica, ali i saobraćajnu infrastrukturu i zdravstvo - navedeno je u dokumentu.

Među ugovorenim investicijama u sektoru energetike prednjači gradnja vjetroelektrane "Hrgud", revitalizacija Hidroelektrane "Trebinje" i izgradnja prve faze hidroenergetskog postrojenja "Dabar". Gradnja postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u Termoelektrani "Ugljevik" najvredniji je projekat u oblasti zaštite okoline, a ova investicija trebalo bi da bude završena u 2019. godini.

Projekti u saobraćaju vrijedni su 78,2 miliona KM, a najzahtjevniji je gradnja mosta na Savi i generalna popravka i modernizacija šest diodnih lokomotiva.

U poređenju sa investicionim dokumentom za period od 2017. do 2019. godine vidljiv je značajan pad vrijednosti investicija jer su u tom periodu bili ugovoreni projekti teški 1,10 milijardi KM.

- Najveći pad ulaganja primjetan je u sektoru saobraćajne infrastrukture, gdje su od 2017. do 2019. godine bile ugovorene investicije vrijedne 284,40 miliona KM, a u idućem dvogodišnjem periodu 79,4 miliona KM. Glavni razlog za to je što će veliki infrastrukturni projekti kao što je dionica gradnje autoputa "9. januar", od Banjaluke do Doboja, biti završeni krajem ove godine - navedeno je u nacrtu programa javnih investicija RS.

Kada je riječ o sektoru humanitarne pomoći, najviše novca biće utrošeno za smještaj lica iz kolektivnih centara i alternativnih smještaja.

Član Udruženja ekonomista RS "SWOT" Predrag Duduković ističe da realizacija planiranog programa investicija u Srpskoj zavisi od brojnih faktora.

- Realizacija investicija u Srpskoj zavisi od kreditnog zaduženja kod međunarodnih finansijskih institucija, ali i sudbine aranžmana BiH sa Međunarodnim monetarnim fondom. Ako ne bude produžen taj aranžman, biće dovedeno u pitanje funkcionisanje budžeta i izmirenje tekućih obaveza, a da ne govorimo o investicijama - kazao je Duduković.

On je naglasio da je RS najisplativije ulaganje u energetiku jer ima prirodna bogatstva, ali i osigurano tržište za prodaju viškova struje.

Preporuke

Ministarstvo finansija RS je u preporukama navelo da svi koji će raditi na projektima treba da prate efekte utroška javnog novca i doprinose ostvarenju ciljeva Vlade.

- Odabir kapitalnih investicija svi korisnici treba da zasnivaju na dugoročnom planiranju, odnosno detaljnoj analizi resursa i potreba - navedeno je u preporukama.

Najveće investicije po sektorima

* Energetika

* Poljoprivreda, šumarstvo i vodoprivreda

* Izgradnja kuća za raseljene i izbjegle

* Saobraćajna infrastruktura

* Zdravstvo

Projekti

* 192 projekta

* 76 u realizaciji

* 116 novih

Način finansiranja investicija od 2018. do 2020.

* 463,90 miliona ili 70 odsto krediti i manjim dijelom grantovi

* 129,90 miliona ili 29,37 odsto novac iz budžeta RS i opština

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana