Srpska drugi dom djeci sa Kosova

asmina Perišić
Srpska drugi dom djeci sa Kosova

Banjaluka - Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović ugostila je u petak oko 250 djece sa Kosova i Metohije koja su u sedmodnevnoj posjeti Republici Srpskoj.

Oko 400 mališana sa Kosova i Metohije ugostile su brojne porodice iz sedam opština Srpske, pa su djeca imala priliku da posjete Banjaluku, Mrkonjić Grad, Bileću, Gacko, Prnjavor, Gradišku i Teslić.

- Projekat je odličan i podrazumijeva tijesne mostove saradnje između RS i Kosmeta, odnosno saradnje sa našim stanovništvom koje je u zadnje vrijeme mnogo propatilo. Istorija nas nije milovala, a djeca to najbolje znaju jer nose na svojim leđima sve nedaće savremenih dešavanja na našim prostorima - rekla je Cvijanovićeva i zahvalila svim porodicama koje su ugostile ove mališane.

Predsjednik Odbora za pomoć Srbima Kosmeta Milorad Arlov kaže da je u ovom projektu učestvovalo 800 porodica kao i više od 100 nastavnika, direktora i načelnika opština.

- Djeca treba da osjete da nisu sama i da smo mi tu da im pomognemo. Ovo je samo jedan pomak ka približavanju srpskog naroda sa obje strane Drine. Treba pružiti ruku našim ljudima koji se mukotrpno bore za svoj opstanak na Kosovu i koji žive kao u getu. Cilj nam je da bar jednom tokom školovanja djeca iz RS odu i posjete naše svetinje na Kosovu i Metohiji - rekao je Arlov.

Djevojčica iz Osnovne škole "Kralj Milutin" iz Gračanice Smiljana Ivanović rekla je da je oduševljena posjetom najvećem gradu Srpske, a ovih dana joj je gostoprimstvo pružila porodica iz Mrkonjić Grada.

- Lepo su nas ugostili i svuda nas vodili. Videli smo svašta i ka­d bih imala priliku, dolazila bih uvek u Republiku Srpsku - rekla je Ivanovićeva.

 Poziv

Narodni poslanik u Skupštini Srbije sa Kosova i Metohije Vladeta Kostić zahvalio je svima koji su ugostili ovu djecu.

- Neka deca su se ovde osećala bolje nego kod svoje kuće, a sigurno je da su se svi osećali slobodnije. Hvala RS i njenom narodu što su organizovali posete - rekao je Kostić i pozvao mališane iz RS da posjete svoje Kosovo i Metohiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana