Српска добија новог спортског владара

Милан Зубовић
Српска добија новог спортског владара

Бањалука - Република Српска ће вечерас добити нове спортске хероје по 26. пут, док ће манифестација Избор десет најбољих спортиста у организацији „Гласа Српске“ доживјети своје 63. издање.

На данашњој сједници стручног жирија, којем предсједава прослављени српски кошаркаш Ненад Крстић, одлучиће ко ће на трону наслиједити прошлогодишњег лауреата Михајла Чепркала и понијети титулу најбољег спортисте Републике Српске за 2016. годину. Престижну манифестацију, која је једна од најстаријих овог типа у региону, директно ће преносити медијски партнер „Гласа“ Радио-телевизија Републике Српске од 20.10 часова.

- Најважнији део посла тек нас очекује, јер морамо изабрати најбоље међу најбољима. До сада смо имали лакши посао, јер смо одабрали десет најбољих, али тек данас ћемо бити „на мукама“. Ипак, верујем у исправност нашег избора и да нећемо погрешити пошто нас на то обавезују сва имена која су до сада била лауреати - изјавио је Крстић.

Осим њега, чланови жирија ове године су прослављени спортисти, а данас спортски радници Горан Малић и Радиславка Рачић, помоћник министра породице, омладине и спорта РС Драган Јаћимовић, те уредници спортских редакција РТРС-а, „Независних новина“ и „Гласа Српске“ Драган Новаковић, Горан Караћ и Душан Репија. На челу Организационог одбора налази се предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић. Они су до сада имали двије сједнице, на првој су верификовали приједлоге струковних савеза који су ове године послали 19 кандидата, да би на другој скратили листу на десет најбољих. Како би имена награђених остала у тајности све до саме манифестације, ни ове године нисмо објавили скраћену листу кандидата.

- Организатори из „Гласа“ су ми рекли да је на њихов позив ранијих година стизало више приједлога. Можда је и то показатељ да би спорт у Српској морао бити на вишем нивоу, али опет има оних који се издвајају. Као дугогодишњи спортиста знам колико је зноја потребно пролити да постанете најбољи у домаћим оквирима, да будете члан репрезентације и пласирате се на неко велико такмичење. Да не причам о медаљама са балканских, европских или свјетских првенстава - рекао је члан жирија Горан Малић.

Поред избора десет најбољих, биће додијељено још десет признања. Новост у односу на претходне године јесте категорија - најбољи спортиста из РС, а у конкуренцију улазе спортисти који су из Српске, а клупску и репрезентативну каријеру граде под заставом неке друге државе, у овом случају најчешће Србије. Биће проглашен и најбољи тренер, амбасадори спорта Српске те додијељене плакете за допринос и развој специјалних и паралелних везе РС и Србије, за дугогодишњи допринос и развој спорта, за резултате у спорту за инвалиде, као и за спортски догађај године. Биће додијељена и повеља за изузетан подухват године, плакета „Гласа“ постхумно те „Златно перо - Лимун Папић“ најбољем спортском новинару године.

Партнер

Партнер „Гласа Српске“ у организацији Избора су Министарство породице, омладине и спорта у Влади Републике Српске, а како би све било на високом нивоу у организацији су помогле бројне институције, предузећа и привредни субјекти. Први човјек овогодишњег Организационог одбора је предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић, а медијски покровитељ Јавни радио-телевизијски сервис РТРС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана