Српска ће заштитити своју имовину у Хрватској

Жељка Домазет
Српска ће заштитити своју имовину у Хрватској

Бањалука, Сарајево - Република Српска ће предузети све активности на заштити своје имовине у Хрватској, изјавио је јуче предсједник РС Милорад Додик.

На питање да прокоментарише информацију да је Хрватска почела примјену измјена и допуна Закона о управљању државном имовином, који је хрватски Сабор усвојио у мају, а који ресорном министарству омогућава да управља некретнинама и да ставља у функцију и некретнине за које нису ријешени имовинско-правни односи, Додик је рекао да је Хрватска у обавези да спроведе споразум које су бивше републике СФРЈ постигле, а који каже да свим грађанима и правним субјектима морају бити враћена права која су имали на дан 31. децембра 1990. године.

- Сви уговори склопљени под притисцима и пријетњама морају бити проглашени ништавним. Располагање туђом имовином, што намјерава да уради Хрватска, само би беспотребно закомпликовало односе у региону - истакао је предсједник РС.

Министарство државне имовине Хрватске објавило је прије три дана јавни позив којим даје у закуп одмаралишта и друге некретнине на Јадрану. На списку је 15 некретнина, одмаралишта и пратећих објеката на приморју Хрватске, чији су власници предузећа из Србије и БиХ, а у закуп се дају на 30 година. Ријеч је о објектима у мјесту Градац на Макарској ривијери, а по један се налази на Рабу, у Биограду на Мору и Сланом.

И прије него што је усвојен у Сабору, овај закон је изазвао велико незадовољство у Србији и БиХ јер то у пракси значи да државну имовину правних лица из других република бивше СФРЈ, Хрватска може дати на управљање трећим особама на рок од 30 година.

Министар правде БиХ Јосип Грубеша рекао је јуче да имовина БиХ у Хрватској не заслужује да буде ругло и извор заразе за локално становништво, због чега је покренута иницијатива да се то питање ријеши.

- Хвала Хрватској јер је усвојила тај закон, јер је на основу тог закона у БиХ покренуто рјешавање проблематике. Тражи се билатерални споразум. Ако се дође до билатералног споразума, јасно је да ће бити наведено шта ће бити с том имовином. Власништво је неотуђиво - поручио је Грубеша.

Истакао је да је посао представника власти у БиХ да утврде власнике имовине.

- Проблем није од јуче и траје неколико година. Министарство правде као сукцесор за питање имовине бивше Југославије водило је разговоре са релевантним људима из тих земаља и покушали смо ријешити то питање. Ми у БиХ нисмо сјели за сто и рекли која је то имовина и о чему треба да разговарамо, које је то лице које ће нас све заступати пред другим земљама са којима имамо потенцијални проблем - рекао је Грубеша.

Додао је да је Хрватска донијела закон и да ће га поштовати

- Имовина ће бити стављена на лицитацију и она се може изнајмити на 30 година. Док ми у БиХ разговарамо на који ћемо се закон позвати, ко ће сјести, ко ће шта тражити - наша имовина се даје у закуп - рекао је Грубеша.

Разговори

Јосип Грубеша истиче да ни сада није касно да БиХ врати имовину у свим сусједним земљама.

- Формирали смо тим који би требало да ради са тимовима из других земаља. Не може министар правде на то утицати. Могу вам најавити да ћу вјероватно отићи у Хрватску и разговарати са министром државне имовине Гораном Марићем и отворити питање спровођења овог закона - најавио је јуче Грубеша.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана