Srpska će se žaliti na obustavu prinudne naplate od UIO

ATV
Srpska će se žaliti na obustavu prinudne naplate od UIO

Republika Srpska neće ćutati na odluku Suda BiH, na osnovu koje je odgođen postupak prinudne naplate sa računa Uprave za indirektno oporezivanje BiH, koja Srpskoj mora da isplati ukupno 28 miliona maraka dugovanja za PDV.

Sud je naložio da Republika Srpska obustavi izvršni postupak dok se ne nađe novi model naplate, jer se UIO žalila da, zbog novca koji Srpska skida sa njenih računa, ne može normalno da funkcioniše. Pravobranilaštvo RS će reagovati i uložiti žalbu na rješenje Suda koje smatraju nezakonitim a kojim se, najkasnije do 3. decembra, odgađa izvršenje prvobitne presude. 

“Sud ne može sugerisati Pravobranilaštvu novi način izvršenja. Pravobranilaštvo Republike Srpske zahtjeva da se postupak izvršenja nastavi bez odlaganja po započetom postupku,” rekao je Milimir Govedarica, pravobranilac Republike Srpske.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH poručuju da ne odbijaju da se pridržavaju sudske presude, ali da samo traže novi model koji im, kako kažu, neće ugrožavati opstanak. Pošto je u pitanju postupak poravnanja, i pošto je Republika Srpska oštećena u korist Federacije BiH, smatraju da bi sa njenih računa trebalo da se skida novac, a ne sa računa Uprave za indirektno oporezivanje, jer ga ona samo raspoređuje entitetima.

“Uprava je predlagala Upravnom odboru da se u periodu od tri mjeseca od sredstava koji pripadaju Federaciji, jedan manji identičan dio sredstava skida kako bi se došlo do zatvaranja ove sudske presude,” kaže Ratko Kovačević, portparol UIO BiH.

Republika Srpska je trajno na gubitku zbog važećeg sistema indirektnih poreza, tvrdi predsjednik Milorad Dodik. To što je Sud donio presudu, pa je taj isti sud i obustavio, govori o apsurdima BiH, poručuje Dodik.

“Ako je rečeno da imate sudsku presudu i da se moraju blokirati sredstva, jer su ona ranije oduzeta nepravno od Srpske, a onda se neko pojavi da to obustvalja, onda to govori da nema ni pravne države ni pravnog sistema,” rekao je Dodik.

Republika Srpska krajem maja blokirala je račune UIO, jer je, na osnovu sudske presude, Uprava dužna da joj isplati ukupno 28 miliona maraka. Do sada je naplaćeno 4,67 miliona. Sud BiH je donio presudu 2015. godine, po kojoj UIO mora da Srpskoj isplati 15 miliona maraka plus zatezne kamate zbog nezakonite raspodjele prihoda od PDV-a u 2010. i 2011. godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana