Српска ће се жалити на обуставу принудне наплате од УИО

ATV
Српска ће се жалити на обуставу принудне наплате од УИО

Република Српска неће ћутати на одлуку Суда БиХ, на основу које је одгођен поступак принудне наплате са рачуна Управе за индиректно опорезивање БиХ, која Српској мора да исплати укупно 28 милиона марака дуговања за ПДВ.

Суд је наложио да Република Српска обустави извршни поступак док се не нађе нови модел наплате, јер се УИО жалила да, због новца који Српска скида са њених рачуна, не може нормално да функционише. Правобранилаштво РС ће реаговати и уложити жалбу на рјешење Суда које сматрају незаконитим а којим се, најкасније до 3. децембра, одгађа извршење првобитне пресуде. 

“Суд не може сугерисати Правобранилаштву нови начин извршења. Правобранилаштво Републике Српске захтјева да се поступак извршења настави без одлагања по започетом поступку,” рекао је Милимир Говедарица, правобранилац Републике Српске.

Из Управе за индиректно опорезивање БиХ поручују да не одбијају да се придржавају судске пресуде, али да само траже нови модел који им, како кажу, неће угрожавати опстанак. Пошто је у питању поступак поравнања, и пошто је Република Српска оштећена у корист Федерације БиХ, сматрају да би са њених рачуна требало да се скида новац, а не са рачуна Управе за индиректно опорезивање, јер га она само распоређује ентитетима.

“Управа је предлагала Управном одбору да се у периоду од три мјесеца од средстава који припадају Федерацији, један мањи идентичан дио средстава скида како би се дошло до затварања ове судске пресуде,” каже Ратко Ковачевић, портпарол УИО БиХ.

Република Српска је трајно на губитку због важећег система индиректних пореза, тврди предсједник Милорад Додик. То што је Суд донио пресуду, па је тај исти суд и обуставио, говори о апсурдима БиХ, поручује Додик.

“Ако је речено да имате судску пресуду и да се морају блокирати средства, јер су она раније одузета неправно од Српске, а онда се неко појави да то обустваља, онда то говори да нема ни правне државе ни правног система,” рекао је Додик.

Република Српска крајем маја блокирала је рачуне УИО, јер је, на основу судске пресуде, Управа дужна да јој исплати укупно 28 милиона марака. До сада је наплаћено 4,67 милиона. Суд БиХ је донио пресуду 2015. године, по којој УИО мора да Српској исплати 15 милиона марака плус затезне камате због незаконите расподјеле прихода од ПДВ-а у 2010. и 2011. години.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана